Hlavní obsah

Nejčastěji ošizení věřitelé jsou příbuzní a kamarádi

Právo, Jindřich Ginter

Nejsou to banky ani úvěrové společnosti, kterým se nejčastěji dluží po termínech splatnosti, ale rodina a kamarádi. Statistiky se o tom nevedou, protože známý nebo příbuzný dlužníka obvykle nemá půjčku tak dobře zajištěnou, třeba prostřednictvím exekuční vykonatelnosti, jako úvěrové firmy.

Foto: Profimedia.cz

V rodině nebo u přátel si věřitelé často vystačí jen kusem papíru nebo čestným slovem.

Článek

„Zhruba 80 procent případů, které řešíme, se týká půjček mezi kamarády nebo v rodině,“ potvrdil Právu advokát Rostislav Kovář z bezplatného specializovaného portálu Poradnaveritele.cz. Potvrzují to i finanční poradci.

V rodině nebo u přátel se málokdy dělá něco jako ověřování bonity klienta a k ručení si věřitelé často vystačí jen kusem papíru nebo čestným slovem. A to je málo. Půjčky mezi kamarády a rodinnými příslušníky se za takové situace stávají prakticky nevymahatelné, ať už jde o tisíce, nebo statisíce korun.

„Téměř každý den se setkáváme s absencí jakýchkoliv dokumentů, které by půjčku dokladovaly,“ dodal Kovář.

„Přístup dlužníků vůči splátkám kamarádům nebo v rodině bývá laxnější, protože předpokládají, že příbuzní nebudou vůči nim postupovat tak razantně jako banky nebo jim drobnější dluhy odpustí úplně,“ připomněl finanční poradce Jiří Čapek ze společnosti ZFP akademie.

Dokazovat musí věřitel

Důkazní břemeno vzniku smlouvy a poskytnutí půjčky v tomto případě leží na věřiteli, což v praxi znamená, že pokud jste někomu půjčili peníze, musíte své tvrzení něčím doložit.

Je například důležité projít všechny výpisy z účtu a najít záznam o převodu peněz na účet dlužníka, schovat si potvrzení z banky o vkladu peněz na účet, ústřižek složenky. Nebo mít alespoň důvěryhodného svědka, který byl u samotného předávání peněz a je schopen potvrdit vznik a obsah ústně uzavřené smlouvy.

Smlouva, exekuce, směnka

Od dlužníka si při půjčování vždy nechte podepsat smlouvu. Musí obsahovat, za jakých podmínek je půjčka splatná. Stále využívanější pojistkou věřitelů i v rámci rodin je uzavření přímé exekuční vykonavatelnosti. Když dlužník neplatí po lhůtě splatnosti, proběhne na něho bez velkých cirátů exekuce. Jestliže dluh splatí v termínech, nemá se čeho bát. Tento „úpis“ se uzavírá u exekutora, podobně jako dokumenty u notáře.

Další možností je směnka. „Pokud jste příbuzným svoje peníze už před časem půjčili bez smlouvy, nechte si od nich podepsat uznání dluhu. Uznání dluhu je zajímavé tím, že ho lze po dlužníkovi požadovat i zpětně,“ radí Kovář.

Pozor na promlčení

Každý dluh má lhůtu, po které je již promlčen. „Obecně platí, že dluhy vzniklé v občanskoprávní rovině se promlčí po třech letech. Termín začíná běžet prvním dnem po datu splatnosti,“ uzavřel Kovář.

Anketa

Jaké máte zkušenosti s půjčováním peněz u rodiny nebo přátel?
Dobré
27,1 %
Špatné
57,7 %
Žádné
15,2 %
Celkem hlasovalo 8359 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám