Hlavní obsah

Brusel chce zdanit finanční transakce, chce nové zdroje příjmů

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise chce celosvětově prosadit zavedení daně z finančních transakcí. Na úrovni EU navíc doporučuje zavedení daně z finančních činností pro všechny členské státy Unie. Tyto daně by podle Bruselu měli platit jednotlivci i banky. Tvrdí, že to přinese ohromné peníze pro řešení problémů vyplývajících ze změny klimatu a vyřeší to deficitní rozpočty. Neuvádí ale, o jakou sumu by se jednalo.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Komise tyto návrhy zdůvodňuje tím, že „veřejné rozpočty naléhavě potřebují nové zdroje příjmů.“ Brusel si od toho slibuje stabilizaci finančních trhů, aniž by se ohrozila konkurenceschopnost EU, uvádí ve zprávě Komise.

„Pro zdanění finančního sektoru existují dobré důvody i způsoby, jak toho dosáhnout. Tato koncepce pomůže zajistit, aby finanční sektor spravedlivým způsobem přispíval na řešení nejnaléhavějších úkolů, s nimiž se EU i celý svět musí vypořádat,“ uvedl komisař pro daně, cla, boj proti podvodům a audit Algirdas Šemeta.

Komise podporuje myšlenku zavedení daně z finančních transakcí v celosvětovém měřítku a bude podle svých slov na této koncepci dále pracovat v rámci skupiny zemí G-20.

Daň z finančních transakcí by se vztahovala na všechny peněžní operace podle jejich hodnoty. Kolik peněz by tato daň měla přinést, Komise ve své zprávě neupřesnila.

Daně z finančních transakcí by platili jednotlivci, daně z finančních činností pak banky (daň by se zaměřila na zisky a odměny společností ve finančním sektoru).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám