Hlavní obsah

Nejvíce dluhů a potíží se splácením mají "Husákovy děti"

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce dlužníků je dnes ve věkové kategorii, která se narodila v 70. letech, tedy ročnících, kterým se někdy říká Husákovy děti. Nejčastějším důvodem jejich nezvladatelného zadlužení je snaha zajistit si vlastní či lepší bydlení prostřednictvím hypotéky či půjček. U mladších dlužníků bývá důvod dluhů mnohem prostší - obvykle všechny půjčené peníze utratí za lepší oblečení, zábavu, telefonování a internet.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Z průzkumu, který realizovala společnost M.B.A. Finance, vyplývá, že více než 35 % dlužníků, kteří mají problém splácet, spadá do věkové kategorie 31 – 40 let. Další v pořadí je věková skupina 21 – 30 let s 23,5 %.

„Přesto, že objem poskytnutých úvěrů klesá, míra nesplácení i nadále roste. Vliv ekonomického oslabení se projevil zejména u silných ročníků sedmdesátých let, které v posledním období zakládaly rodiny, rekonstruovaly bydlení a hojně využívaly půjček a úvěrů na vybavení domácností. V kategorii 21 – 30 let zadlužování způsobeno růstem životního standardu a především výdaji na zajištění telekomunikačních služeb,“ uvedl výsledky analytik M.B.A. Finance Petr Fic.

Letos už zbankrotovaly více než čtyři tisíce lidí

Za devět měsíců letošního roku bylo vyhlášeno už 4 320 osobních bankrotů, zatímco za celý rok 2009 necelých 2 500 bankrotů. Vyplývá to z nejnovější analýzy, kterou poskytla společnost CCB – Czech Credit Bureau.

V září letošního roku bylo vyhlášeno 133 firemních bankrotů, což je pouze o dva bankroty více než ve stejném měsíci loňského roku. V meziměsíčním srovnání se jedná o nárůst o 21 bankrotů. V září bylo dále vyhlášeno 582 osobních bankrotů, což je nejvyšší počet dosažený za jeden měsíc. V meziročním srovnání narostly o téměř 50 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám