Hlavní obsah

Žádné demonstrace snížení platů o 10 procent nezabrání, řekl Nečas

Právo, Novinky, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snižování platů státních zaměstnanců o deset procent je pro vládu, navzdory chystaným odborářským demonstracím, uzavřená věc, přes kterou nejede vlak. Prohlásil to po středečním jednání vlády o návrhu rozpočtu premiér Petr Nečas (ODS). Vláda si podle něho nedovede představit, že bez tohoto snižování by mohla rozpočet sestavit.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Samozřejmě se můžeme bavit o tom, jak konkrétně to provést,“ dodal Nečas. Jednání vlády o návrhu rozpočtu bylo podle jeho slov "bez sporů s jakýmkoliv ministrem."

Demonstrace odborů je plánována na 21. září. Zúčastní se jí policisté, hasiči, i další stání zaměstnanci jako zdravotníci, pracovníci ve školství, zaměstnanci vězeňské služby, justiční stráže, vojáci a civilní zaměstnanci armády.

Vláda ve středu v návrhu rozpočtu navýšila prostředky pro ministerstvo zemědělství o 2,5 miliardy korun, které budou výslovně vázány na spolufinancování projektů v rámci unijního dotačního programu rozvoje venkova.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska může z něho Česko do roku 2012 získat deset miliard korun. Kromě toho se s miliardou navíc počítá pro ministerstvo spravedlnosti s tím, ale že 600 miliónů získá prodejem přebytečného majetku.

Dohled nad finančními institucemi se přitvrdí

Kromě toho vláda schválila legislativní změny vedoucí k posílení pravomocí a zlepšení mezinárodní koordinace finančních dozorových orgánů nad bankami a úvěrovými společnostmi. Podle Kalouska se jedná o překlopení zákonných norem EU.

Stát chce příští rok ušetřit zhruba až 21 miliard korun změnou tabulek platových tarifů a snížením základních mezd státních zaměstnanců o desetinu. Pokud vláda úpravy tarifů schválí, budou se týkat asi 400 000 ze 700 000 státních zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám