Hlavní obsah

Za internet v mobilu lze ušetřit díky vhodnému programu

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátoři v Česku nabízejí pro použití internetu v mobilu programy od 118 do 177 korun měsíčně. Vodafone navíc nabízí za 17 korun připojení na 24 hodin od chvíle, kdy se poprvé připojíte. To se hodí zejména těm, kteří se k internetu chtějí připojovat jen párkrát za měsíc. Pro ostatní je výhodné zaplatit měsíční paušál.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pozornost je nutné ovšem věnovat tomu, jaký objem dat do mobilu přenášíte. V ceně nejčastěji využívaných balíčků je totiž objem až 150 megabytů, a pokud například stahujete videa z youtube nebo je jen prohlížíte, můžete tento limit snadno překročit ještě před koncem zúčtovacího období.

Operátor vám potom sice nezamezí v přístupu k internetu, ale připojení bude výrazně pomalejší. Takže bude na prohlížení webových stránek v podstatě nepoužitelné, pokud nechcete čekat na načtení stránky neúměrně dlouhou dobu. Lze jej maximálně využít na čtení e-mailů.

Nejvýhodnější paušál

Nejvýhodnější měsíční paušál nabízí pro připojení O2. Za 150 Kč měsíčně můžete stáhnout až 150 megabytů dat. Za 300 Kč můžete stáhnout až 500 megabytů, což s mobilem zvládnete jen těžko.

U předplacených karet se platí 40 korun týdně, celkem můžete měsíčně stáhnout až 150 MB, zaplatíte tedy o 10 korun měsíčně více než u paušálu, ale to jen v případě, že budete internet využívat celý měsíc.

O2 tak nabízí pro uživatele předplacených karet za stejnou cenu výrazně vyšší objem stažených dat než T-Mobile a je při stejném měsíčním poplatku více než třikrát levnější než Vodafone. Další služba O2, která umožňuje připojení k internetu na 10 minut za dvacet korun, se ale v žádném případě nevyplatí. Celodenní připojení u Vodafone za 17 korun je pro občasné uživatele internetu mnohem výhodnější.

Služba Vodafone Na den, která stojí 17 korun, umožňuje stáhnout denně 5 megabytů, což při optimalizovaných stránkách větších serverů pro mobilní telefony bohatě stačí. Tuto nabídku mohou využít jak lidé s paušálem, tak ti, kteří mají předplacenou kartu.

Pro přenos velmi malého objemu dat nabízí Vodafone Připojení na skok, kde se platí podle množství přenesených kilobytů, když jeden vyjde na 6 haléřů.

Jeden megabyte tak ale stojí 60 Kč, a tento program je proto výhodný maximálně na občasné odesílání e-mailů. Připojení na skok mohou využít jak zákazníci s paušálem, tak klienti s předplacenou kartou.

Pro ty, kteří využívají internet v mobilu pravidelně, se vyplatí tarif Internet v mobilu, který měsíčně vyjde na 177 korun, stáhnout můžete 100 megabytů, tedy asi 3 MB denně.

Za téměř trojnásobnou částku, 525 Kč, si můžete objednat službu Připojení na stálo, u něhož není objem stažených dat omezen. To ale drtivá většina uživatelů pro připojení k internetu v mobilu nevyužije.

T-Mobile nabízí pro zákazníky s předplacenou kartou program Twist Surf , kde můžete za 39 korun týdně stáhnout až 15 megabytů. Měsíčně by vás tento program vyšel levněji než u Vodafonu, ovšem nabízený objem stažených dat je nižší o 40 procent.

Paušální zákazníci zaplatí za měsíční přístup k internetu 118,80 Kč, ovšem objem dat je omezen na 50 megabytů. Program srovnatelný s nabídkou Vodafonu se jmenuje Surf m stojí však 238,80 Kč měsíčně, tedy o 60 korun více.

Rychlost se liší podle místa

Rychlost připojení k internetu se může velmi lišit podle toho, zda váš telefon podporuje vysokorychlostní přenosy dat, a také podle lokality. Nejvyšší rychlost mohou využít zákazníci v největších městech, například v Praze mají rychlé připojení 3G už všichni tři operátoři. V řidčeji obydlených oblastech se však rychlost připojení může výrazně snížit.

Nejdále v pokrytí vysokorychlostním internetem je O2, který pokrývá již více než třetinu obyvatel ČR. Konkurenční T-Mobile a Vodafone plánují do konce léta pokrýt vysokorychlostním přístupem k internetu většinu krajských měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám