Hlavní obsah

Týden na trzích: Opatrný optimismus narušil americký Fed

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Uplynulý týden se nesl opět v duchu mírného uvolnění napětí, které se na finančních trzích nahromadilo poté, co se do hledáčku obchodníků dostalo Řecko a jeho bobtnající veřejné rozpočty společně s několika velmi slabými výsledky růstu HDP zemí eurozóny.

Článek

Přestože riziková prémie na řecké dluhopisy zůstává i nadále vysoká a nově příchozí data z eurozóny příliš důvodů k optimismu nepřinášejí, využili obchodníci začátek týdne k tomu, aby část z dřívějších ztrát akciových indexů zlikvidovali. K tomu přispěla i pokračující výsledková sezóna, která z Evropy přinesla nečekaně dobré výsledky britské banky Barclays a francouzské BNP Paribas, jejichž zisk za čtvrté čtvrtletí výrazně překročil většinová očekávání analytiků.

Více dobrých zpráv jsme se ale v týdnu nedočkali. Naopak výsledky z eurozóny, a tentokrát i ze Spojených států, znovu připomněly, že přehnaný optimismus ohledně rychlosti zotavování největších světových ekonomik pravděpodobně není na místě, což jakémukoli výraznějšímu růstu akcií efektivně zabraňovalo.

Například z Německa totiž v týdnu přišly výsledky indexu nálady investorů, který sice klesal pomaleji, než s čím počítal většinový konsenzus na trhu, to však nic nezměnilo na tom, že se jednalo o jeho již páté meziměsíční zhoršení v řadě. Ještě daleko slabší zprávy navíc přicházely z Británie. Na tamním trhu práce se po třech měsících začíná opět zvyšovat počet osob žádajících o podporu v nezaměstnanosti, zatímco domácí poptávka nadále slábne. To pouze potvrzuje, že původní odhady obchodníků, ale také Bank of England, ohledně rychlosti zotavení Británie, byly až příliš nadsazené a bude je třeba přizpůsobit novým datům.

Trh práce v USA se nelepší

Nijak dramaticky se navíc nelepší situace ani na trhu práce v USA, kde se podle posledních čísel počty nově podaných žádostí o podporu rovněž zvyšovaly. Strach z vysoké (neklesající) míry nezaměstnanosti však pomohly částečně zmírnit výsledky z amerického výrobního sektoru, kde firmy díky vyprázdnění skladů z minulého roku začínají opět nesměle zvyšovat výrobu.

Obavy z toho, jak robustní oživení americké a světové ekonomiky vlastně bude, však ve čtvrtek večer dokázala opět eskalovat americká centrální banka. Ta po uzavření burz v USA překvapila obchodníky nečekaným zvýšením diskontní úrokové sazby, kterou využívá k úročení rezerv komerčních bank, o čtvrt procentního bodu na 0,75 %. Základní úroková sazba sice zůstává nadále beze změny těsně nad hranicí 0 %, první opatrné krůčky směrem k přísnější měnové politice ale dokázaly pořádně vylekat obchodníky, kteří začali v pátek opět prodávat akcie a další rizikovější cenné papíry. Celoevropský index eurostoxx50 se proto v pátek po poledni pohyboval proti pondělku výše pouze o 2,5 % a také futures na americké indexy naznačovaly spíše negativní zahájení pátečního obchodování.

I díky překvapivému rozhodnutí americké centrální banky byl tento týden úspěšný zejména pro americký dolar, který zpevňoval na všech nejvíce obchodovaných měnových párech, když se jen k euru dostal až pod hranici 1,35 USD za euro, kde se naposledy pohyboval loni v květnu. Oběma hlavním evropským měnám (euru a libře) se přitom týden nijak zvláště nevydařil, protože slábly jak na páru s americkým dolarem, tak také na párech rizikovějšími měnami, přičemž výjimkou nebyla ani česká koruna, která k euru zpevnila až k ceně 25,70 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám