Hlavní obsah

Tesco ve čtvrtek převezme obchody Carrefour

PRAHA

Britský obchodní řetězec Tesco převezme ve čtvrtek jedenáct hypermarketů společnosti Carrefour. Spojení brzdil slovenský antimonopolní úřad. Novinkám to potvrdilo tiskové oddělení Teska.

Článek

Francouzský Carrefour se z ČR rozhodl odejít už loni v září. Prodejny předal Tesku s tím, že na oplátku převezme jeho provozovny na Tchajwanu.

Transakci s českými a slovenskými obchody Carrefour dosud brzdil slovenský antimonopolní úřad, který se má ke slovenské části fúze vyjádřit do konce června. Společnosti Tesco a Carrefour se proto dohodly, že si zatím vymění pouze obchody v Česku a na Tchaj-wanu. Slovenské hypermarkety Carrefour by měly přijít na řadu později.

Na Slovensku totiž hrozí, že Tesco ubije konkurenci. Evropská komise Slovensko upozornila na možnost negativního ovlivnění konkurence v městech Bratislava, Košice a Žilina. Na Slovensku má Carrefour pouze čtyři hypermarkety.

Tesco a Carrefour v ČR a na Slovensku
společnostpočet obchodů v ČRpočet obchodů v SR
Carrefour114
Tesco3830
Zdroj: společnosti

Tesco kupuje Carrefoury v Česku i na Slovensku výměnou za svých šest obchodů a dvou obchodních center na Tchaj-wanu. Na Tchaj-wanu koupi povolili.

Vedle převodu obchodních jednotek doplatí Tesco společnosti Carrefour částku ve výši 57,5 milónů euro (asi 1,73 mld. Kč).

V Česku sloučení konkurenci neohrozí

Český antimonopolní úřad i Evropská komise sloučení již v ČR schválily. Podle Evropské komise v ČR transakce konkurenci nenaruší, protože Tesco se nyní se 38 prodejnami stane teprve čtvrtým největším řetězcem.

České pobočce Tesco loni na českém trhu patřila pátá příčka s tržbami kolem 21 miliard korun. Společnost Carrefour zde měla tržby zhruba 11 miliard korun a byla na osmém místě. Za pět let působení na českém a slovenském trhu zde však nikdy nevytvořila zisk.

Reklama

Související témata:

Související články

Obchody Carrefour převezme v Česku Tesco

Nadnárodní obchodní společnosti Carrefour a Tesco se tento týden dohodly na výměně svých obchodů. Carrefour zcela opustí Českou republiku a na řetězec Tesco...

EU schválila nákup Carrefouru v ČR Teskem

Evropská komise ve čtvrtek schválila britské společnosti Tesco koupi českých prodejen francouzského Carrefouru. Na národní antimonopolní orgán však převedla...

Tesco koupí obchody firmy Edeka

Tesco koupí od německé společnosti Edeka 27 z 38 jejích obchodů. Edeka končí podnikání v ČR. Provozuje obchody hlavně v pohraničních městech. Kolik britský...

Výběr článků

Načítám