Hlavní obsah

Hyundai odložila ceremoniál ke stavbě v Nošovicích

– SOUL

Jihokorejská automobilka Hyundai odložila slavnostní ceremoniál k zahájení výstavby montážního závodu v Nošovicích. Důvodem je vyšetřování nejvyšších členů vedení, kteří jsou podezřelí z nezákonného lobbingu a uplácení politiků. Informoval o tom v pondělí korejský list Korea Times. Česká republika ještě oficiálně neobdržela informace o posunutí ceremoniálu.

Článek

Moravskoslezský kraj podle Kateřiny Churé z kanceláře hejtmana vývoj situace a postup vyšetřování kauzy, která se týká nejvyšších představitelů společnosti Hyundai, pečlivě sleduje.

"Informaci o odložení slavnostního ceremoniálu v Nošovicích dosud oficiálně neobdržel ani Moravskoslezský kraj, ani CzechInvest, ani jiná zainteresovaná instituce v České republice, a proto považujeme za platnou dohodu, učiněnou s korejskou stranou minulý týden, že o pevném datu slavnostního ceremoniálu i o jeho eventuálním posunutí bude rozhodnuto do konce dubna," řekla Churá v pondělí Právu.

"Nemáme žádné zprávy, že by byl projekt ohrožen. Jednání pokračují, termín oficiálního zahájení projektu nebyl zatím definitivně stanoven," uvedl na dotaz Práva místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel, který se v pondělí v Ostravě účastnil konference Region v poločase.

Na ceremoniál má přijet z Koreje 200 lidí

Velkolepého ceremoniálu v polovině května se mělo zúčastnit kolem tisíce lidí, přitom takřka dvě stovky z Jižní Koreje, včetně členů nejvyššího vedení firmy. [celá zpráva]

Akce je odložena na neurčito, avšak Nošovice nejsou jediné, kterých se rozhodnutí dotkne. Hyundai kvůli vyšetřování odložil i další akce, včetně podobného ceremoniálu, který se měl konat v americkém státě Georgia. Tam se chystá stavět dceřiná společnost Kia Motors.

Ceremoniál v Nošovicích se měl konat 17. května a podnik zatím nesdělil, na kdy stanoví náhradní termín. V americké Georgii měla být akce ve středu, ale bude se zřejmě konat až v polovině května. Rozhodnutí padlo už před pár dny, kdy se vyšetřování korupčního skandálu prohloubilo. Obě automobilky, tedy Hyundai i Kia, zrušily také veškeré plánované akce s investory na tento a příští měsíc.

Firma je podezřelá z uplácení vlády

Šéf automobilky Čong Mong-ku byl 24. dubna předvolán k výslechu na prokuraturu kvůli podezření, že si firma vytvářela tajné fondy k uplácení vládních představitelů.

Vyšetřování se soustředí na podezření, že automobilka zpronevěřila peníze dceřiných firem a použila je prostřednictvím minimálně dvou lobbistů k získání obchodních výhod od vlády. Doposud byli zatčeni tři lidé a deseti lidem bylo zakázáno cestování.

Společnost se minulý týden za aféru omluvila a přislíbila, že věnuje na charitu zhruba miliardu dolarů (přes 23 miliard Kč) v akciích, které Čong Mong-ku a jeho syn Čong Ui-sun vlastní v jedné z dceřiných firem.

Automobilka stanoví jiné datum příjezdu vedení

Velvyslanec ČR v Koreji Tomáš Smetanka listu Korea Times řekl: "Doufám, že tento vývoj nezmění výrazně investici automobilky Hyundai v ČR. Zároveň doufám, že firma je natolik silná, že nemusí měnit své investiční plány kvůli vyšetřování."

 "Rozhodli jsme se ceremoniál v ČR odložit, protože je nemožné pro naše představitele za těchto okolností vycestovat. Plánujeme prodiskutovat s českou vládou jiné datum našeho příjezdu, " řekl zástupce firmy Hyundai.

Továrna automobilky Hyundai v Nošovicích by měla vyrábět asi 300 000 vozů ročně a Hyundai do ní chce investovat až miliardu eur (zhruba 29 miliard Kč). Výroba by měla začít v roce 2008. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám