Hlavní obsah

Dohoda s automobilkou Hyundai se opět odsouvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O investici jihokorejské automobilky Hyundai se původně mělo rozhodnout do konce roku. Je ale polovina února a zda továrna bude v Nošovicích na Frýdecko-Místecku opravdu stát, stále není definitivně rozhodnuto. Dohoda by měla být uzavřena na přelomu února a března.

Článek

Řekl to ministr průmyslu a obchodu, který ve čtvrtek se zástupci automobilky v čele viceprezidentem společnosti Hyundai Dong-Jin Kimem jednal.

"Výše možné investice (společnosti Hyundai) do České republiky odpovídá časovému průběhu i náročnosti celého jednání. My, stejně jako naši partneři, si přejeme kvalitní dohodu. V úvahu připadá pouze výsledek vítěz-vítěz. To znamená že musí být spokojeni všichni," uvedl Urban.

V souvislosti s investicí se během týdne, kdy Johokorejci v ČR byli, mluvilo i o ekologickém dopadu stavby továrny na region nebo podporách subdodavatelů. "Jsem rád, že mi pan Dong-Jin Kim potvrdil, že mají zájem vybudovat nejmodernější automobilku, která bude v Evropě těžko hledat srovnatelnou konkurenci. Předpokládám, že se opět společně uvidíme až při slavnostním podpisu smlouvy," řekl Urban.

Vláda by s vedením Hyundaie mohla smlouvu podepsat do konce února na výjezdním zasedání kabinetu v Ostravě.

Investice za miliadru eur

Pokud se továrny v Nošovicích začne stavět, mělo by z ní ročně vyjíždět asi 300 000 vozů, zaměstnat by mohla 3000 lidí. Hyundai má rozpočet zhruba ve výši miliardy eur, což je necelých 30 miĺiard korun. Byla by to největší zahraniční investice v ČR.

Reklama

Související články

Urban: Jednání s Huyndai byla úspěšná

Ministr průmyslu Milan Urban ve čtvrtek sdělil, že smlouva s automobilkou Hyundai zatím nebyla uzavřena, ale jednání se podle něj posunala velmi dopředu....

Výběr článků

Načítám