Hlavní obsah

Pendolina začnou příští týden jezdit - bez lidí

PRAHA

Pendolina budou příští týden znovu jezdit na trase Praha-Ostrava. Ovšem bez cestujících. Společnost Alstom totiž bude testovat jejich provoz, aby mohla do konce ledna Českým drahám garantovat jejich spolehlivost.

Článek

První test se uskutečnil v úterý, naplno však prázdná pendolina začnou mezi Prahou a Ostravou pendlovat od příštího týdne.

Viceprezident společnosti Alstom pro technický rozvoj ujistil České dráhy, že se pendolina do provozu vrátí určitě do konce ledna .

Poslední funkční souprava Pendolina skončila v úterý ráno kvůli závadám u obce Krasíkov [celá zpráva].

Nyní budou veškeré spoje, kde mělo jezdit pendolino, provozovány vlaky EuroCity, InterCity. Snížené jízdné o dvacet procent bude nadále zachováno.

Vlaky za čtyři miliardy

V ČR mělo jezdit sedm souprav, všechny ale postihla stejná chyba softwaru, která například vyřazovala z provozu topení. Ministr dopravy Milan Šimonovský dokonce přišel s návrhem, že pokud by se závadu nepovedlo odstranit, ČR by vlaky měla výrobci vrátit. Pak ale vyšlo najevo, že smlouva něco podobného ve chvíli, kdy dráhy už všechny vlaky odebraly, neumožňuje. ČD je mohou pouze reklamovat. Že ČD ale od smlouvy odstoupí, se ale spekuluje stále. Smlouva navíc omezuje i výši pokuty.

Společnost za sedm souprav zaplatí celkem 4,3 miliardy korun. Na začátek provozu vlaku se čekalo několik let. 

Reklama

Související témata:

Související články

Pendolina podle smlouvy nejdou vrátit

Smlouva mezi firmou Alstom a Českými dráhami o vlacích Pendolino z roku 1995 má řadu dodatků, které jsou pro Českou republiku nevýhodné. Největší vadou...

Poslední Pendolino vyřazeno z provozu

Poslední jezdící souprava Pendolina musela z technických důvodů v úterý ukončit jízdu v Krasíkově na Ústeckoorlicku. Pro poruchu lokomotivy na trase...

Výběr článků

Načítám