Hlavní obsah

Loňské hospodaření bude podle Paroubka 57 miliard v mínusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hospodaření státního rozpočtu za loňský rok skončí s deficitem přibližně 57 miliard korun. V pořadu otázky Václava Moravce to řekl premiér Jiří Paroubek. Odborníci již dříve odhadli, že schodek bude asi 50 až 55 miliard Kč. Schodek, který ministerstvo financí naplánovalo je 83,6 miliardy korun.

Článek

Deficit tak bude nižší, než posléze schválili i poslanci. Další peníze ušetří zřejmě i jednotlivé resorty, i když se o ně při schvalování rozpočtu vždy bijí a zdůvodňují, proč další prostředky potřebují.

Na konci listopadu skončilo hospodaření státu schodkem 200 miliónů korun. Pokud by schodek byl opravdu 57 miliardy znamenalo by to, že tuto sumu stát utratil za poslední měsíc. To, že hospodaření státu se na konci roku zhoršuje, je podle ekonomů normální.

Letos by měl schodek rozpočtu 74,4 miliardy korun. Do toho je ještě potřeba započítat dluhy České konsolidační agentury.

Schodek skončil lépe než se naplánovalo už v roce 2004. Někteří politici tvrdí, že neschopnost odhadnout hospodaření je chyba ministerstva financí. Jiní říkají, že vláda schodek schválně nadhodnocuje, aby se pak mohla chlubit, jak umí dobře hospodařit

Reklama

Výběr článků

Načítám