Hlavní obsah

Škromach chce dvojnásobné přídavky na děti

– PRAHA
Právo, Hana Kadečková

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach se rozhodl využít rozdávačné nálady poslanců před volbami. Poté, co v pátek Sněmovnou prošel velkorysý lidovecký návrh na zvýšení rodičovského příspěvku z 3700 na téměř 7400 korun, chce Škromach prosadit také zdvojnásobení dětských přídavků.

Článek

Měly by vzrůst až na 1620 korun. Ministr se vrací i k původnímu záměru ČSSD vyplácet tuto sociální dávku plošně všem dětem.

"Na příští schůzi Sněmovny koncem ledna přijdeme s pozměňovacím návrhem na zvýšení dětských přídavků na dvojnásobek. Navrhneme také odstupňování pouze podle věku dítěte, nikoliv podle výše příjmů. Chci, abychom zvýšení rodičovského příspěvku vykompenzovali i rodinám, které mají starší děti než do čtyř let," řekl Škromach Právu.

Zatímco rodičovský příspěvek dostávají otec či matka dítěte do čtyř let, dětské přídavky jsou vypláceny dětem od narození až do 26 let, jde-li o studenta. Nárok na ně mají ale jen rodiny s příjmem do trojnásobku svého životního minima. Nárok na rodičovský příspěvek není příjmem omezen.

Výši dětského přídavku ovlivňuje věk dítěte, ale také příjem rodiny. Například tři pětiletí kamarádi ze školky mohou dostávat různě vysoké přídavky podle toho, jak chudé či bohatší jsou rodiny, ve kterých žijí.

Škromach zatím odmítl sdělit, která ze tří úrovní přídavků by se zdvojnásobila, a rozdal všem dětem. "To ještě upřesníme. Ale chceme pomoci všem, tak by bylo logické zvýšit variantu pro nejchudší rodiny," dodal. V tom případě by se přídavek zvýšil z 560 až 810 korun (uvádíme dávku platnou od ledna 2006) na 1120 až 1620 korun, podle věku dítěte.

Co navrhuje
Výše dávky (v Kč)
.současná*záměr ministra
Dítě do 6 let5601120
6 až 10 let6241248
10 až 15 let7401480
15 až 268101620
*od ledna 2006.                             Výpočty: Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám