Hlavní obsah

Komárkův IGH koupil půlku Vítkovice Holding

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Společnost Industrial Group Holding (IGH) ze skupiny K&K Capital Group (KKCG) koupila ve středu 50 procent akcií strojírenské společnosti Vítkovice Holding. Industrial Group Holding KKCG se po dokončení transakce stane největší strojírenskou skupinou ve střední a východní Evropě, řekla ve čtvrtek mluvčí skupiny Marie Schorchtová.

Článek

Komárkova skupina ovládá největšího evropského výrobce železničního dvojkolí Bonatrans, výrobce obráběcích strojů Kovosvit a bohumínskou společnost ŽDB.

Celá skupina Vítkovice Holding, do které patří 26 podniků v tuzemsku, Polsku, na Slovensku a v Chorvatsku, měla loni tržby a výkony přes 18 miliard korun, o sedm miliard více než v roce 2003. Zaměstnává více než 6000 lidí.

Společnost Karla Komárka mladšího získala novou akvizici nákupem akcií od minoritních akcionářů Davida Berana a Petra Novotného, uvedla mluvčí.

Koupi podílu financovala skupina z vlastních zdrojů, její dokončení ještě musí schválit antimonopolní úřad Evropské komise. Ředitel průmyslových projektů skupiny KKCG Pavel Švácha očekává, že celá skupina včetně vítkovického holdingu bude mít příští rok tržby kolem 35 miliard Kč. "Hospodářský výsledek před zdaněním předpokládáme ve výši kolem tří miliard korun," řekl Švácha. Celkový počet zaměstnanců skupiny překročí 11 500 lidí.

"Pro společnost Industrial Group Holding KKCG je vstup do skupiny Vítkovice Holding zásadním strategickým rozhodnutím poskytujícím firmě možnost dalšího rozvoje a větší prosperity v rámci celého uskupení K Capital Group," řekla Schorchtová.

Zachování výroby

Vedení IGH se zatím nevyjádřilo, jestli se bude snažit ovlivnit výrobní program nebo personální obsazení společnosti Vítkovice Holding. "To ještě není na pořadu dne. Mohu jen potvrdit, že zcela jistě budeme chtít zachovat výrobu, která je úspěšná," řekla mluvčí.

David Beran a Petr Novotný, od kterých KKCG získala akcie, prodali svůj podíl jako výraz nesouhlasu s praktikami předsedy představenstva Jana Světlíka, který údajně vyvrcholil jeho snahou o ovládnutí společnosti v rozporu s akcionářskou smlouvou.

"Nesouhlasíme s praktikami podle našeho názoru poškozujícími minoritní akcionáře ve společnostech skupiny Vítkovice Holding, a chceme se tímto krokem od těchto způsobů distancovat. Pověřili jsme našeho právního zástupce, aby prošetřil, zda použité postupy vedoucí k omezování práv minoritních akcionářů jsou v souladu se zákonem," píše se v jejich společném prohlášení.

K Capital Group patří mezi nejvýznamnější finanční skupiny v České republice, jeho rozhodujícím akcionářem je Karel Komárek junior. Dlouhodobě se profiluje jako strategický a finanční investor společností orientovaných zejména do průmyslového, finančního a ropného odvětví. Industrial Group Holding je mateřskou společností zastřešující průmyslový holding skupiny K Capital Group.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám