Hlavní obsah

Přenést číslo mobilu bude možné až po vypršení smlouvy

– BRNO/PRAHA

Lidé budou moci používat své mobilní číslo po přechodu ke konkurenčnímu operátorovi, až když jim vyprší smlouva na dobu určitou uzavřená s předchozím operátorem. Rozhodl o tom v úterý Nejvyšší správní soud, který tak vyhověl společnosti T-Mobile, jež napadla příslušné opatření Českého telekomunikačního úřadu.

Článek

Podle opatření ČTÚ pozbývala smlouva se současným operátorem při přechodu zákazníka s jeho mobilním číslem ke konkurenci platnosti. To se nelíbilo firmě T-Mobile, podle které by tak klient od zavedení data přenositelnosti mohl smlouvu ukončit kdykoliv, třeba i měsíc po jejím uzavření. Firmě by to přineslo ztráty, protože klienti se smlouvami na dobu určitou dostávají výhodnější tarify i telefony.

Soud příslušnou pasáž v opatření ČTÚ zrušil. Podle jeho verdiktu zůstanou smlouvy zákazníků s mobilními operátory v platnosti i v okamžiku přenesení čísla.

T-Mobile se na soud obrátil koncem srpna. Podle rozhodnutí ČTÚ musejí operátoři nejdéle do 15. ledna příštího roku umožnit klientům přechod ke konkurenci s ponecháním jejich původního čísla.

Reklama

Výběr článků

Načítám