Hlavní obsah

Německý Bayer nabízí za převzetí producenta semen Monsanto 1,5 biliónu

Německá farmaceutická a chemická společnost Bayer nabídla převzít americkou firmu Monsanto, největšího světového producenta semen, za zhruba 62 miliard dolarů (1,49 biliónu korun). Německá firma to uvedla v pondělním sdělení. Transakcí by vznikl největší dodavatel příslušenství pro zemědělskou výrobu na světě.

Foto: Seth Perlman, ČTK/AP

Logo americké společnosti Monsanto

Článek

Bayer navrhl zaplatit za jednu akcii americké firmy 122 dolarů v hotovosti. Nabízená cena je o asi o pětinu vyšší než poslední závěrečná cena akcie Monsanta na americké burze a o 37 procent vyšší než závěrečná cena z 9. května. Následující den Bayer předložil Monsantu písemnou nabídku na převzetí.

Bayer podle pondělního oznámení hodlá obchod financovat prostřednictvím dluhopisů a akcií. Celková částka zahrnuje rovněž dluh americké firmy.

Vynálezce aspirinu kupuje výrobce Roundupu

Monsanto je s podílem 26 procent jedničkou na trhu s osivy, vyrábí ale také na příklad prostředek pro hubení plevelu Roundup, jehož používání kritizují ekologové. Kontroverzní budí i jejich geneticky modifikované plodiny, jako například kukuřice.

Firma má zhruba 20 tisíc zaměstnanců a její tržní kapitalizace činí zhruba 42 miliard USD (jeden bilión korun).

Tržní hodnota firmy Bayer, která má po celém světě zhruba 117 tisíc zaměstnanců, je 90 miliard USD.

Firma je aktivní v mnoha oblastech. Mimo jiné vynalezla aspirin a je výrobcem antikoncepce Yasmin. Aktivní je také v oblasti produkce osiv, ochrany plodin před nezemědělskými škůdci a ničení plevele. Vyrábí i plasty a je druhým největším producentem chemikálií pro zemědělskou produkci s podílem 18 procent.

"Akvizice Monsanta by byla neodolatelnou příležitostí k tomu vytvořit světového lídra na poli zemědělství," uvedl Bayer na webu. Společnost předpokládá, že díky případnému spojení by se třech letech zvýšil celoroční zisk o zhruba 1,5 miliardy dolarů.

"Monsanto výborně doplňuje naši podnikatelskou činnost v zemědělství," uvedl generální ředitel Bayeru Werner Baumann.

Hořká pilulka

Bayer již minulý týden uvedl, že jeho vedení se nedávno setkalo s vedením firmy Monsanto a obě strany neveřejně jednaly o akvizici. Správní rada firmy Monsanto tehdy uvedla, že návrh na převzetí zkoumá.

Jejich sdělení ale tehdy podle agentury Reuters vyvolalo prudkou reakci investorů. Jeden z hlavních akcionářů německé firmy označil krok za "arogantní budování impérií". V korporátní oblasti tak bývá označována snaha manažerů nebo vedení o expanzi podniku a zvýšení hodnoty majetku, které tito spravují, aniž by se však tolik uvažovalo o tom, jak zvýšit prospěch akcionářů.

Deník The New York Times ve své analýze uvádí, že koupě Monsanta by pro Bayer mohla být „hořkou pilulkou”. Bayer by se totiž musel kvůli koupi silně zadlužit.

Monsanto dříve usilovalo o spojení se švýcarskou agrochemickou firmou Syngenta. Tu ale v únoru koupila čínská ChemChina za 43 miliard dolarů (1,04 biliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám