Hlavní obsah

Horníci z OKD by mohli dělat pro automobilku v Kvasinách, řekla Marksová

– Praha

Horníci z firmy OKD, kterým nyní hrozí ztráta zaměstnání, by se podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) mohli uplatnit v automobilovém průmyslu. Pracovat by mohli například v závodě v Kvasinách ve východních Čechách. Umožnil by to prý plánovaný příspěvek na dopravu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce Michaela Marksová

Článek

V Kvasinách se vyrábějí vozy automobilky Škoda Auto. Zaměstnání budou moci horníci nalézt také ve firmě Diamo. Podíleli by se na odstraňování následků bývalé hornické činnosti a revitalizaci území.

Propuštění horníci by podle plánu ministerstva průmyslu mohli dostávat měsíčně ke zmírnění sociálních dopadů útlumu těžby 8000 korun, ostatní zaměstnanci 7000 Kč. Ti, kteří pro firmu pracovali méně než čtyři roky, by na podporu měli nárok tři měsíce, za každý další rok by se prodloužila o tři měsíce na maximálně tři roky.

OKD v úterý podala sama na sebe insolvenční návrh ke Krajskému soudu v Ostravě. Spojila ho s návrhem na reorganizaci. Firma nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky. OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. OKD dluží věřitelům asi 17 miliard korun. [celá zpráva]

Marksová zdůraznila, že vyhlášení insolvence neznamená, že se „všechno zavře a tisíce lidí budou okamžitě propuštěny“. Naopak insolvenční správce by podle ní měl mít zájem na tom, aby firma fungovala co nejlépe.

Anketa

Je podle vás proveditelný plán zaměstnat propuštěné horníky z OKD v Kvasinách?
Ano
14,8 %
Ne
85,2 %
Celkem hlasovalo 745 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám