Hlavní obsah

OKD na sebe podala návrh na insolvenci, dluží 17 miliard

Novinky, ČTK, tov, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Těžební firma OKD v úterý podala k soudu sama na sebe insolvenční návrh, řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Firma dluží 17 miliard, její majetek přitom nedosahuje ani sedmi miliard, uvedla v návrhu. Akcie majitele OKD, společnosti NWR, padají o víc než 40 procent a prodávají se za sedm haléřů.

OKD na sebe podala návrh na insolvenciVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

OKD v insolvenčním návrhu uvádí, že má nejméně 650 věřitelů. Sedmi největším věřitelům dluží 13,4 miliardy, z toho nejvíc Deutsche Bank (přes 10 miliard) a samotné NWR (téměř 1,8 miliardy).

„Představenstvo společnosti OKD rozhodlo o podání návrhu na povolení reorganizace s cílem zachovat zaměstnanost, provoz podniku, v co nejvyšší míře postupně uspokojit své věřitele a vytvořit životaschopnou společnost,” sdělil mluvčí.

Podnik bude dál v obvyklém provozu a v dolech se bude normálně těžit.

"Nemáme v tuto chvíli dostatek finančních prostředků pro úhradu našich nevyrovnaných dlužných částek, nicméně během května bychom za běžného chodu měli obdržet platby od našich odběratelů, které by měly být dostatečné ke krytí minimálně nezbytných výdajů pro pokračování denního provozu včetně neuhrazených výplat zaměstnancům," uvedl po jednání představenstva jeho předseda, generální ředitel OKD Dale Ekmark.

Foto: Pavel Karban, Právo

Generální ředitel OKD Dale R. Ekmark

Akcie těžařské NWR na pražské burze reagují na insolvenční návrh OKD poklesem o 42 procent a prodávají se za sedm haléřů. Celý pražský trh ztrácí 1,3 procenta, padají také banky a ČEZ.

„Je to událost, která je nepochybně klíčovou událostí dnešního dne a bude mít důsledky v dalších dnech. Podle mého názoru představenstvo OKD udělalo toto rozhodnutí po zvážení všech důsledků. Představenstvo OKD nemohlo konat jinak,“ uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Ve středu ráno se mimořádně sejde rozšířené předsednictvo vlády, uvedl na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka. Mládek uvedl, že kabinetu předloží materiál, aby státní podnik Diamo zaměstnal 250 propuštěných horníků na rekultivaci škod v Moravskoslezském kraji. „Platí, že vláda necítí a necítila zodpovědnost za majitele OKD, ale za zaměstnance,“ podotkl Mládek.

Protest na Dolu Darkov

V úterý ráno po noční směně nevyfárali horníci z Dolu Darkov, protest ukončili po několika hodinách po jednání s vedením firmy. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen akcií NWR na pražské burze

Společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.

Majitelem NWR se letos poté, co se svých akcií vzdal bezplatně letitý spolumajitel, miliardář Zdeněk Bakala, stala Ad Hoc Group (AHG), která v posledních týdnech nabídla státu, aby do firmy vstoupil nebo OKD odkoupil. To ale zástupci vlády odmítli, nabízené podmínky jsou podle nich pro stát nevýhodné. Firma jen za akcie požadovala nejméně 3,2 miliardy korun.

Krúpa podal trestní oznámení

Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy dnes podala trestní oznámení na zástupce společnosti OKD New World Resources (NWR) a skupiny Ad Hoc Group (AHG) pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání české vlády. Podáno bylo na Okresní státní zastupitelství v Ostravě a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, řekla mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Arca Capital je minoritním akcionářem NWR, majitele OKD. Podle svého vyjádření má ve firmě 3,44 procenta, dalším objemem akcií disponuje v rámci spřízněných firem. Přesný objem těchto akcií s odkazem na strategické důvody zveřejnit nechce. Krúpa již dříve projevil zájem o koupi OKD. [celá zpráva]

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích. Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji činil na konci března 8,3 procenta, bez práce bylo více než 70 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám