Hlavní obsah

Airbus a Siemens budou spolupracovat na letadle s elektrickým pohonem

Novinky, tov

Evropský výrobce letadel Airbus uzavřel dohodu se společností Siemens o spolupráci při vývoji a výrobě letadel s hybridním elektrickým pohonem. Cílem je provozovat menší dopravní letadla částečně na elektřinu do roku 2030, napsala ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Airbus už loni přestavil sportovní letoun E-fan (na snímku) poháněný bateriemi. Nyní se chce vrhnout do dopravního letadla.

Článek

Airbus a Simens chtějí v příštích čtyřech letech prokázat, že různé varianty hybridního elektrického pohonu mohou u letadel fungovat a během dalších deseti let je použít v praxi, uvedly firmy v prohlášení.

Na vývoji bude pracovat tým asi 200 lidí.

„Věříme, že do roku 2030 mohou být dopravní letadla pro méně než sto cestujících poháněná hybridním systémem a chceme tuto možnost prověřit s prvotřídními partnery, jako je Siemens,“ řekl šéf Airbusu Tom Enders.

Airbus již loni v létě představil malý sportovní letoun poháněný elektrickými bateriemi E-Fan, který přeletěl kanál La Manche. Jen o několik hodin před ním překonal stejnou trasu další elektrický letoun Cricri MC15-E.

Reklama

Související články

ČSA zařadí do flotily sedm nových airbusů

České aerolinie (ČSA) zařadí do své letecké flotily sedm nových strojů Airbus A320neo. Odebírat je od výrobce budou postupně až do roku 2021. Nahradí sedm...

Výběr článků

Načítám