Hlavní obsah

Uber žaluje indického rivala. Řidiče zavalily statisíce falešných rezervací

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé alternativní mobilní taxislužby Uber žalují indickou konkurenční společnost Ola Cabs. Tvrdí, že vytvořila desítky tisíc falešných účtů a stovky tisíc vzápětí zrušených rezervací, aby poškodila byznys Uberu a otrávila jejich řidiče, píše BBC.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Falešných účtů bylo kolem 90 tisíc a rezervací asi 400 tisíc. Uber podle žalobu u soudu v Dillí a žádá po Ola Cabs odškodné 7,4 miliónu dolarů (179 miliónů korun).

Indická firma, za kterou stojí i zahraniční investoři například z Japonska, obvinění označila za „lehkovážná a lživá“.

„Dovedeme si představit, že je to snaha odvézt pozornost od skutečnosti, že se Uberu na našem trhu nedaří,“ uvedla Ola Cabs v prohlášení.

Uber, který považován za nejhodnotnější start-up (mladou technologickou firmu) světa, v Indii v posledních devíti měsících investoval přes miliardu dolarů (24,2 miliardy korun).

Společnost, která funguje i v Praze, čelí zákazu provozování v řadě zemí, například ve Francii nebo Německu. Snaží se svůj byznys rozvíjet v celém světě - nedávno Uber zahájil i provozování mototaxi v thajském Bangkoku.

Dominanci Uberu se snaží zabránit řada nově vzniklých konkurentů. Vedle Ola Cabs je to kalifornský Lyft, jihoasijský Grab nebo čínský Didi Kuaidi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám