Hlavní obsah

Egypt výrazně devalvoval libru, dovolené zlevní

Egyptská centrální banka v pondělí devalvovala kurz měny o zhruba 15 procent. Káhira tím chce potlačit černý trh s dolary, který se rozvinul kvůli prohlubujícímu se nedostatku deviz. Banka také hodlá zastavit propad devizových rezerv, sdělily tiskové agentury. Nový oficiální kurz centrální banka stanovila na 8,85 egyptské libry za jeden americký dolar z dosavadní úrovně 7,75 libry.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Směnárna v Káhiře

Článek

Egyptská libra se v posledních týdnech ocitla pod silným tlakem a na černém trhu její kurz klesl na téměř deset liber za dolar.

Rostoucí černý trh s dolary vysává likviditu z bankovního systému a centrální banka už loni v únoru na odliv deviz reagovala omezením devizových převodů. To ale ochromovalo ekonomickou aktivitu v zemi, která je silně závislá na dovozu. Centrální banka minulý týden tato opatření zrušila.

Banka se devalvaci dlouho vzpírala, což prohloubilo rozdíl mezi oficiálním kurzem a kurzem na černém trhu. Zároveň to podkopávalo ekonomiku, protože podniky, které považovaly devalvaci za nevyhnutelnou, odkládaly investice.

Levnější dovolené

Oslabení egyptské libry znamená zlevnění nákupů i pro české turisty.

„Zjednodušeně to znamená, že za stejné množství korun si budou moci dovolit více a dovolená v této destinaci tak může vyjít levněji než doposud. Zároveň je to plus i pro tamní cestovní ruch, protože devalvace egyptské libry činí Egypt z cenového pohledu pro zahraniční turisty atraktivnější,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Ten upozornil i na to, že v posledních letech egyptská centrální banka provádí devalvaci minimálně jednou za rok. Devizové rezervy Egypta klesly za posledních pět let od svržení autoritářského prezidenta Husního Mubaraka na méně než polovinu.

„Vzhledem ke skutečnosti, že oficiální kurz libry k dolaru je stále nižší než na černém trhu, je velmi pravděpodobné, že egyptská centrální banka bude muset dříve či později provést další devalvaci,” dodal Novák.

Zájem turistů o Egypt nicméně po loňském výbuchu bomby na palubě ruského letadla nad Sinajem klesl. Podobně kvůli bezpečnostním důvodům klesl i zájem o Turecko. Cestovní kanceláře již minulý týden uvedly, že ceny zájezdů do těchto zemí před létem zlevní meziročně o 10 až 15 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám