Hlavní obsah

Analytici: Benzín v Česku začne znovu zdražovat

Ceny pohonných hmot v Česku dosáhly dna, v nejbližších týdnech zdraží benzín i nafta až o desítky haléřů za litr, odhadují někteří ekonomové. Důvodem jsou především rostoucí ceny ropy na světových trzích.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

„Ceny pohonných hmot v ČR by měly v nejbližších dnech stoupnout o 20 až 30 haléřů. Cena ropy na světových trzích roste a momentálně je nejvyšší od počátku ledna,” řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Benzín a nafta v Česku nepřetržitě zlevňují od loňského listopadu.

„Vzhledem k současným cenám ropy je téměř jisté, že se v nejbližší době dočkáme na čerpacích stanicích nárůstu cen. Pohonné hmoty by měly mírně zdražovat již v tomto týdnu a následně i ve druhé polovině března,” myslí si také analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Cena ropy Brent v pondělí stoupla nad 39 dolarů za barel. Mluvit s jistotou o obratu trendu ale podle Nováka zatím nejde.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 2. březnu

„V poslední době byly na straně nabídky učiněny určité kroky, které by v horizontu nejbližších měsíců měly zastavit propad cen ropy. Nicméně stále platí, že na trhu je momentálně převis nabídky ropy nad poptávkou, což by dalšímu zdražování ropy mělo bránit. To je výsledně pozitivní zpráva pro motoristy, protože výhledově sice pohonné hmoty zdraží, ale nijak zásadně,” dodal Novák.

U ropy záleží hlavně na tom, zda největší těžaři Saúdská Arábie a Rusko potvrdí předběžnou dohodu o zmrazení těžby. K jejímu zvýšení se po zrušení sankcí chystá naopak Írán.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka benzín a nafta v ČR ještě tento týden nutně zdražit nemusí, spíš očekává stabilizaci cen.

„Aktuální vzestup ceny ropy až téměř k 40 USD se nám zdá jako krátkodobý výkyv. Přebytek nabídky i nadále přetrvává a viditelně odbourávat se začne až ve druhé polovině roku,” řekl Novinkám Dufek.

Reklama

Související články

Benzín za týden zlevnil o 20 haléřů

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět o něco zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 klesla do středy o 19 haléřů na 26,44 koruny...

Výběr článků

Načítám