Hlavní obsah

Moody’s varovala Čínu, že jí zhorší rating

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service ve středu zhoršila výhled úvěrového ratingu Číny ze stabilního na negativní. Agentura svoje rozhodnutí vysvětlila nejistotou, pokud jde o schopnost čínských úřadů zavádět hospodářské reformy. K rozhodnutí přispěla také rostoucí zadluženost čínské vlády.

Foto: Staff, Reuters

Čínské město Čchung-čching na horním toku řeky Jang-c’-ťiang

Článek

Čína má u Moody’s v současnosti úvěrový rating na stupni Aa3. Agentura jej ve středu nechala beze změn. Čína má podle ní nadále značné rezervy, které jí poskytují čas na uskutečnění reforem.

Agentura ale upozornila na propad devizových rezerv, které se za posledních 18 měsíců snížily o 762 miliard dolarů. Kdyby Moody’s pozorovala, že reformy nutné k podpoře udržitelného hospodářského růstu a na ochranu bilanční rozvahy vlády zpomalují, mohla by prý rating zhoršit.

„Bez přesvědčivých a účinných reforem by růst hrubého domácího produktu Číny zpomalil ještě výrazněji, neboť vysoké dluhové břemeno sráží podnikatelské investice a demografie se vyvíjí stále nepříznivěji,” uvedla agentura ve středečním sdělení.

Čínské akcie varování ignorovaly

Čínská ekonomika v loňském roce zpomalila růst na 6,9 procenta, což bylo její nejpomalejší tempo za 25 let. Pokračující útlum ekonomiky vyvíjí další tlak na čínskou vládu, aby podnikla opatření na podporu ekonomiky.

Další zpomalení v Číně by dopadlo i na evropské a české exportéry či automobilky.

Podle analytika Trinha Nguyena ze společnosti Nataxis má Peking na provedení reforem prostor. Podíl veřejného dluhu k velikosti ekonomiky má Čína nejmenší z rozvíjejících se ekonomik. Země navíc hospodaří s přebytkem běžného účtu platební bilance, což jí podle něj umožňuje financovat vyšší veřejné výdaje.

Čínské akcie ve středu zhoršení výhledu ignorovaly, stouply o více než čtyři procenta, a zaznamenaly tak nejlepší den za čtyři měsíce.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ratingová agentura Moody´s

Foto: Profimedia.cz

Odhad růstu české ekonomiky zlepšilo ministerstvo financí, MMF i ČNB.

Investoři také čekají na výsledky výročního jednání Všečínského shromáždění lidových zástupců, které začne v sobotu v Pekingu. Na něm by měl být schválen 13. pětiletý plán na roky 2016–2020.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám