Hlavní obsah

Odboráři rozšířili stávkovou pohotovost na celé OKD

Aktualizováno

Horničtí odboráři rozhodli, že stávkovou pohotovost rozšíří z Dolu Paskov na celou těžební společnost OKD, a to na neomezenou dobu. Důvodem je nejasná situace v OKD. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík to v pátek řekl České televizi.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Důl Paskov

Článek

Odboráři nemají od vedení firmy dostatek informací, nevědí ani, jak bude vypadat plán firmy pro letošní rok, uvedl Pytlík.

Rozšíření stávkové pohotovosti na všechny doly v OKD neví podle mluvčího firmy Iva Čelechovského  pozitivním impulsem vůči novým vlastníkům ani zákazníkům a dodavatelům.

„Vedení OKD zástupce odborů seznámilo s aktuální situací v OKD, s novým majoritním vlastníkem a nastínilo i kroky, které v nadcházejícím období musí realizovat. Tedy připravit ekonomicky udržitelný podnikatelský plán se zaměřením na roky 2016 a 2017, pokračovat v započaté restrukturalizaci a zeštíhlování provozních nákladů, ale především zodpovědně vyřešit problematiku Dolu Paskov,“ řekl Právu Čelechovský. Dodal, že řešení sociálního programu bude i předmětem dalších jednání s vládou.

NWR má obří ztrátu

Těžba je nerentabilní kvůli nízkým světovým cenám uhlí. Zřejmě již v letošním roce začne útlum na Dole Paskov na Frýdecko-Místecku, kde má OKD necelých 1700 kmenových zaměstnanců. Tam odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost už v úterý.

Společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v ČR. Její vlastník NWR má nového majitele: skupinu Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti, dosavadní věřitele firmy. Firmu tento týden definitivně opustil podnikatel Zdeněk Bakala, který v ní působil od roku 2004. Firmu opustil vzápětí poté, co oznámila ztrátu za loňský rok šest miliard korun. [celá zpráva]

Společnost NWR věří, že se jí podaří najít s odbory společnou řeč a že mezi nimi bude i nadále pokračovat konstruktivní dialog. Za mateřskou firmu vlastnící OKD to řekl mluvčí NWR Radek Němeček. Dodal, že společnost už odpověděla na otevřený dopis odborářů, ve kterém před pár dny vyzvali vlastníky, aby mimo jiné odkryli plány s OKD pro letošní i příští rok či aby pokračoval sociální program pro horníky, kteří přijdou o práci.

„Všechno jim dodáme, termín tam byl duben,“ poznamenal Němeček a zopakoval, že NWR by byla ráda, aby dialog mezi vlastníky a odbory pokračoval. „A nedošlo k ohrožení společnosti jako takové, protože samozřejmě vyhlášení stávkové pohotovosti může mít negativní dopady na byznys,“ doplnil mluvčí NWR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám