Hlavní obsah

Německo má nejvyšší přebytek veřejných financí od sjednocení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé veřejné finance loni zaznamenaly nejvyšší přebytek od sjednocení země před více než čtvrtstoletím. Aktivní saldo hospodaření spolkové vlády, jednotlivých spolkových zemí a obcí dosáhlo 19,4 miliardy eur (524,2 miliardy korun) a proti roku 2014 bylo více než dvojnásobné, uvedl v úterý spolkový statistický úřad. Němci chtějí udržet vyrovnaný rozpočet i navzdory migrační krizi.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Frankfurt

Článek

Loňský výsledek překonal dosavadní rekord 18,2 miliardy eur z roku 2000, uvedl úřad podle agentury AP. V poměru k velikosti ekonomiky vzrostl přebytek veřejných financí Německa na 0,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). V roce 2014 přebytek činil 0,3 procenta HDP.

Příjmy veřejných financí posílil solidní hospodářský růst spolu s rekordní zaměstnaností a růstem mezd, které podnítily silnou soukromou spotřebu. Loni HDP Německa zrychlil expanzi na 1,7 procenta z tempa 1,6 procenta v předešlém roce a zaznamenal nejlepší výkon za čtyři roky, potvrdil v úterý úřad.

Dopady migrace

Německé ministerstvo financí se podle interního dokumentu, který minulý týden získala agentura Reuters, hodlá držet svého plánu hospodařit do roku 2020 s vyrovnaným rozpočtem, a to i přes dodatečné náklady na migrační krizi. Velikost dodatečných výdajů na příští rok úřad odhaduje na zhruba 10,7 miliardy eur (289 miliard Kč) a financovány budou hlavně z rozpočtových přebytků.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Odhad růstu české ekonomiky zlepšilo ministerstvo financí, MMF i ČNB.

Většina německých ekonomů se domnívá, že příliv migrantů bude znamenat zátěž pro státní hospodářství. V anketě mnichovského institutu Ifo mezi dvěma stovkami německých ekonomů jich 45 procent uvedlo, že by bylo nejlepším řešením opustit vyrovnaný rozpočet, který Německo udržuje od roku 2014. 36 procent považuje za nejvhodnější krok zvýšení daní. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám