Hlavní obsah

V Emirátech je benzín už čtyřikrát levnější než voda

Ceny benzínu klesají ve Spojených arabských emirátech už šest měsíců. Teď stojí podle tamního listu The National litr benzínu 1,47 dírhámu (asi devět korun) a nafty 1,37 dírhámu. Benzín je tak čtyřikrát levnější než mléko nebo voda.

Foto: Profimedia.cz

Čerpací stanice v Dubaji

Článek

Litr mléka v Emirátech stojí v přepočtu 37 korun a láhev vody o obsahu litru a půl dokonce 53 korun.

Jasmína Saadová si u pumpy pochvalovala, že natankovala nádrž do své sportovní toyoty za pouhých 115 dírhámů (760 korun), zatímco ještě nedávno musela zaplatit 137 dírhámů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pád cen pohonných hmot souvisí s klesajícími cenami ropy a v SAE panují obavy z dopadu nízkých cen. Ministr energetiky Suhajl Mazrúí se snažil o zklidnění, když řekl, že letos očekává pokles přebytků ropy, a to bez ohledu na očekávané zvýšení těžby v Íránu. Teherán ohlásil, že po zrušení sankcí zvýší denní těžbu o 500 tisíc barelů. Podle ministra Marzúího se celosvětově očekává zvýšení denní poptávky po ropě o 1,3 miliónu barelů.

Nízká cena suroviny ale vyvolává ekonomické problémy ve všech dosud bohatých zemích oblasti Perského zálivu. Kuvajt ohlásil kvůli nízkým příjmům z ropy na současný fiskální rok dosud nevídaný rozpočtový deficit.

Saúdská Arábie v lednu podle Ruska navrhla podpořit ceny ropy snížením těžby až o pět procent. Rijád poté uvedl, že je připraven o snížení těžby jednat, ovšem ne v takovém rozsahu, jak uvedl ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám