Hlavní obsah

Stát hospodaří s rekordním přebytkem 46 miliard

Novinky, tov
Aktualizováno

Státní rozpočet skončil v lednu v přebytku 45,9 miliardy korun. To je v meziročním srovnání nárůst o 17,3 miliardy korun. Jde tak o nejlepší lednový výsledek od vzniku ČR, informovalo v pondělí ministerstvo financí (MF).

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden

Článek

Ke konci ledna dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 125,9 miliardy a celkové výdaje 80 miliard. Růst příjmů nejvíce ovlivnily prostředky přijaté z EU, kde došlo ke zvýšení o 12,8 miliardy. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení vykázaly meziroční růst dvě miliardy korun, tedy o 2,4 procenta.

Inkaso DPH ve výši 28,2 miliardy je meziročně nižší o 0,2 miliardy tedy o 0,6 procenta. Za poklesem podle ministerstva stojí nedávné navýšení podílu krajů na celkovém výnosu DPH.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Naopak pozitivně by měl na inkaso působit růst výdajů domácností a vládních institucí na spotřebu. Lze očekávat, že v průběhu roku pozitivně ovlivní inkaso DPH zavedení kontrolního hlášení a posléze i elektronická evidence tržeb,” uvedlo ministerstvo. O jejím zavedení se bude hlasovat v únoru.[celá zpráva]

Na dávky má jít letos půl biliónu

Inkaso spotřebních daní meziročně pokleslo o 0,2 miliardy na 11,7 miliardy korun. Příjmy z daně z minerálních olejů rostl díky vyšší spotřebě způsobené nízkými cenami pohonných hmot. Naopak spotřební daň z tabákových výrobků byla v lednu meziročně nižší. Důvodem je dřívější úhrada odebraných tabákových nálepek na konci loňského roku, uvedlo MF.

Největší objem výdajů rozpočtu je určen na sociální dávky. Ke konci ledna na ně z rozpočtu putovalo 36,6 miliardy korun, tedy stejně jako loni v lednu. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky za 515,8 miliardy korun.

Za celý loňský rok skončil český rozpočet ve schodku 63 miliard, plán byl sto miliard. Na letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 70 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám