Hlavní obsah

Exekutorská komora varuje před službou Exekuceonline.cz

Exekutorská komora varuje před využíváním služeb portálu Exekuceonline.cz, který podle ní zneužívá neznalosti věřitelů ohledně systému exekucí a nabízí zprostředkování zahájení exekučního řízení. Komora reaguje podrážděně, protože má obavy z tržního prostředí, na které není zvyklá, reagoval provozovatel služby Tomáš Medřický.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Portál podle komory vytváří klamavý dojem, že osvobodí věřitele od plateb, které ale ve skutečnosti vůči nim nejsou v naprosté většině vůbec uplatňovány.

Server slibuje vyhnout se zbytečnému papírování a byrokracii, ovšem podle komory je proces exekuce je zákonem daný a nelze jej obejít, ať už řeší věřitel pohledávku přímo s exekutorem nebo s jakýmkoli prostředníkem. V konečném důsledku zaplatí věřitel v případě úspěšné exekuce zbytečně tomuto zprostředkovateli desetinu z vymožené částky, kterou by jinak neplatil, tvrdí komora.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zprostředkovatel podle ní uvádí mylné informace o tom, že věřitelé jsou zavaleni různými platbami záloh a nákladů. Přitom naprostá většina exekutorů si zálohy tak jako tak neúčtuje, ledaže by na tom byli s věřiteli předem domluveni. Náklady exekuce vždy hradí dlužník, nikoli věřitel a v případě neúspěšné exekuce zpravidla náklady na její provádění věřitel rovněž neplatí. To neplatí v případě, že věřitel podá exekuční návrh, který podat neměl, nebo podal návrh na předem zjevně bezvýslednou exekuci.

"Žádný zprostředkovatel není schopen věřitele úhrady nákladů zprostit," uvedla prezidentka komory Pavla Fučíková.

Chtějí ochranu slova exekuce

Medřický nesouhlasí s tvrzením komory, že exekutoři neúčtují zálohy. "Pravidelné a bezpodmínečné účtování záloh můžeme doložit přímo mailovou komunikací se zhruba 40 ze 150 exekutorů, nepočítaje ty, co mají nutnost zálohy uvedenou přímo na svých webových stránkách. A i internetovými stránkami komory samotné. Její iniciativa naopak tlačí na uzákonění záloh. Legislativní návrh je nyní v Senátu," argumentuje provozovatel portálu.

Komora serveru také vytýká, že prý klamavě používá slovo exekuce, které je dle zákona oprávněn používat jen ten, kdo provádí nucený výkon exekučních titulů, což zprostředkovatel rozhodně není. Komora v této souvislosti podá podnět ministerstvu spravedlnosti na zahájení správního řízení a bude požadovat zákonem garantovanou ochranu tohoto pojmu.

Portál vznikl podle Medřického jen kvůli tomu, že samotným exekutorům připadá chování některých kolegů nepřijatelné a vzhledem k situaci mnoha věřitelů skutečně absurdní.

"Argumentace týkající se názvosloví je zcela zástupná, protože exekuci v rámci Exekuceonline.cz samozřejmě provádí pouze exekutoři, nikdo jiný," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám