Hlavní obsah

Hvězdné války ve víkendových tržbách útočí na rekord Jurského parku

Sedmý díl kultovní filmové série Hvězdné války v pátek v celém světě získal na tržbách odhadem 250 miliónů dolarů (přes 6,2 miliardy Kč) a je na cestě stát se historicky nejvýdělečnějším snímkem v severoamerických kinech během premiérového víkendu. Oznámila to v sobotu společnost Walt Disney.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Fanoušci Star Wars v San Francisku

Článek

Snímek Star Wars: Síla se probouzí by mohl během víkendu vydělat jen v USA a Kanadě zhruba 220 miliónů dolarů. Tím by porazil film Jurský svět s jeho dosavadním rekordem 208,8 miliónu dolarů z letošního června.

Snímek má podle odborníků zaděláno i na to, aby se alespoň přiblížil filmům, které jsou na prvních místech žebříčku celkových tržeb. Ty dosud patří dvěma filmům režiséra Jamese Camerona: Avatar utržil 2,8 miliardy dolarů, zatímco Titanic 2,2 miliardy.

Sedmý díl filmové série už ve čtvrtek překonal rekord v tržbách získaných během jediného dne v Severní Americe. Během čtvrtka ho zhlédly v USA a Kanadě statisíce lidí a tržby kin dosáhly 57 miliónů dolarů.

Snímek se v pondělí nejprve dostal do amerických kin a ve středu se začal promítat i v dalších částech světa. Během čtvrtka překonal dosavadní severoamerický rekord, který držel film Harry Potter a Relikvie smrti - část 2. Tento film v roce 2011 utržil 43,5 miliónu dolarů.

K enormnímu zájmu diváků, kteří stáli fronty na vstupenky u pokladen od Jakarty po Paříž, přispěl patrně i fakt, že se producentům podařilo udržet příběh filmu do poslední chvíle v tajnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: Hvězdné války jsou stále stejné

Hvězdné války jsou filmová série, kterou obklopuje velmi aktivní a vášnivá skupinka vyznavačů kultu. Někteří prý čekali až devět dní ve frontě v Los Angeles,...

Výběr článků

Načítám