Hlavní obsah

USA po letech zvedly úroky. Americké zboží podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) ve středu zvýšila základní úrokovou sazbu. Stoupne o čtvrt procentního bodu. Je to první zvýšení sazby na jednodenní mezibankovní úvěry za devět a půl roku. Zvýšení úrokových sazeb v USA se očekávalo a podle ekonomů povede k posilování dolaru vůči euru i koruně. To pomůže českým exportérům, protože jejich výrobky budou v USA levnější.

Foto: © Mark Blinch / Reuters, Reuters

Americké dolary

Článek

Fed úrokovou sazbu držel od prosince 2008 na rekordním minimu 0 až 0,25 procenta, aby podpořil zotavování americké ekonomiky z krize. Teď stoupne do rozpětí 0,25 až 0,50 procenta.

„Výbor soudí, že v letošním roce došlo k podstatnému zlepšení situace na trhu práce a je odůvodněně přesvědčen, že inflace bude ve střednědobém výhledu růst ke svému cíli dvě procenta,” uvedl Fed v prohlášení, které přijal jednomyslně celý měnový výbor.

Minimálními úroky se Fed, stejně jako centrální banky ostatních vyspělých zemí, snažil od krize podporovat růst ekonomiky. V předešlých letech Fed ekonomiku povzbuzoval i rozsáhlými nákupy dluhopisů. Ty ale loni ukončil a od té doby naznačuje, že se blíží k prvnímu zvýšení úrokových sazeb od roku 2006. To podmiňoval zejména příznivým vývojem trhu práce a vyhlídkou na zvyšování inflace.

Šéfka Fedu na pozdější tiskové konferenci uvedla, že měnová politika zůstává i po dnešním kroku uvolněná.

„Hospodářské oživení ušlo dlouhou cestu, ještě ale není úplné. Zůstává prostor pro další zlepšování trhu práce a inflace je nadále pod naším cílem. Ekonomika si ale vede dobře a očekáváme, že v tom bude pokračovat," sdělila Yellenová.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Janet Yellenová míří do čela Fedu

Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka bude zvyšování úroků v USA v dalších týdnech a měsících tlačit na postupné zhodnocování americké měny.

„Vzhledem k intervenčnímu režimu ČNB a stabilnímu kurzu CZK/EUR se to promítne i do posilování americké měny vůči české,” řekl Novinkám.

Posílení dolaru ale není dobrou zprávou pro české spotřebitele, kterým podraží americké výrobky.

Pro firmy znamená zvýšení cen dovážených dolarových statků, tedy zejména komodit, díky aktuálnímu klesajícímu trendu jejich cen by však měl být dopad na české výrobce podle Vejmělka minimální.

Dvojí efekt

Na druhou stranu budou po posílení dolaru v USA levnější exporty z Evropy i Česka.

„Silnější dolar vůči koruně vytváří příležitosti pro exportéry pokusit se prosadit na americkém trhu, kde náš exportní podíl stále zůstává hodně nízký,“ dodal Vejmělek.

„Posílení dolaru vývozcům pomáhá hned dvakrát. Jednak zvýšením příjmů z plateb v zemích, kde se platí dolarem, jednak přeneseně přes eurozónu. Pokud kvůli slabšímu euru třeba Německo bude víc dodávat do USA, pomůže to českým subdodavatelům, kteří dodávají do Německa, ” potvrzuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám