Hlavní obsah

Amazon přestěhuje centrum pro vrácené zboží do Horních Počernic

Americká společnost Amazon plánuje přesunout své centrum pro vrácené zboží z Dobrovíze do pražských Horních Počernic. Centrum chce firma otevřít na konci příštího roku. V nové hale o rozloze 40 tisíc m2 firma zaměstná 3000 lidí, z nich 1000 přejde právě z Dobrovíze, informovala v pondělí. V Dobrovízi zůstane distribuční centrum.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Na ilustračním snímku zaměstnanec Amazonu v polské Vratislavi

Článek

Vláda v pondělí schválila znění memoranda o porozumění, které má být podepsáno mezi americkou společností, státem a dalšími dotčenými subjekty.

Nová hala má sloužit evropským zákazníkům společnosti, kteří vracejí či reklamují zboží zakoupené na stránkách e-shopu.

"Nové návratové centrum zaměstná 3000 lidí, 1000 zaměstnanců se přestěhuje z Dobrovíze a další 2000 do nového centra nastoupí během tří let od uvedení do provozu," uvedl Amazon. Nedávno otevřené distribuční centrum Amazonu zůstane v Dobrovízi.

Nové návratové centrum bude umístěno na okraji Prahy v již existující průmyslové zóně P3 Prague Horní Počernice. Postaví ho společnost P3 Logistic Parks.

Vliv na dopravu

"Jsme vděční politikům na místní i celostátní úrovni za jejich podporu, díky které jsme se rozhodli rozšířit naše působení v zemi a přestěhovat naše návratové centrum do Horních Počernic," řekl viceprezident Amazonu pro Evropu Roy Perticucci.

Memorandum předpokládá, že provoz centra Amazonu vyvolá dopravní zatížení v rozsahu 250 osobních aut a 105 nákladních aut denně v hlavní sezóně, trvající tři měsíce, a maximální dopravní zatížení v rozsahu až 340 osobních automobilů a až 165 nákladních automobilů denně.

"Provozní požadavky Amazonu ohledně dopravního zatížení jsou tak až o 50 procent nižší než stávající dopravní zatížení povolené dle stávající EIA (studie vlivu na životní prostředí)," uvádí memorandum.

Po dvou letech 118 Kč na hodinu

Amazon uvádí, že v ČR dostávají zaměstnanci nástupní plat 110 Kč na hodinu. Po dvou letech si vydělají 118 Kč na hodinu. Firma nabízí i benefity jako např. dotovaná teplá jídla, pět týdnů dovolené či dopravu do práce zdarma.

Amazon v ČR v roce 2013 otevřel v Dobrovízi centrum vráceného zboží. Od června v Praze také funguje česká kancelář firmy. V září společnost v Dobrovízi spustila provoz svého prvního českého distribučního centra. Firma původně chtěla postavit distribuční centrum v Brně, od tohoto záměru ale ustoupila.

Amazon zahájil svou činnost na internetu v červenci 1995. Nyní je největším internetovým obchodem na světě a na špici amerických prodejců vystřídal firmu Walmart. V Evropě má Amazon 28 distribučních center, celkem na světě 96.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám