Hlavní obsah

Zahraniční experti považují Temelín za kvalitně provozovanou elektrárnu

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín je robustní a kvalitně provozovanou elektrárnou. Takový je hlavní závěr třítýdenní mezinárodní mise WANO, která skončila koncem minulého týdne a které se zúčastnily tři desítky expertů z dvanácti zemí.

Foto: Marek Sviták

Ředitel Temelína Bohdan Zronek (vlevo) v diskuzi s šéfem mise WANO Lubomirem Krenickym a temelínským koordinátorem mise WANO Bohumilem Lukáškem.

Článek

„Elektrárna splňuje české i mezinárodní požadavky, jinak bychom nemohli být v provozu. Mise je o výměně zkušeností a o porovnání s těmi nejlepšími. To jde daleko za požadavky legislativy,“ konstatoval v pondělí ředitel Jaderné elektrárny Temelín (JETE) Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Výstupy mise podle něj potvrdily, že již zahájené změny, například v oblasti kontrol dodavatelů, jdou správným směrem. V současnosti elektrárna zmíněné kontrolní mechanismy posiluje a zapracuje do nich i doporučení expertů WANO.

Havarijní kufříky

Expertní tým naopak zaujaly mimo jiné speciální havarijní kufříky, s jejichž pomocí by se měřily klíčové parametry, například teplota a tlak v reaktoru nebo množství vody v parogenerátorech, pokud by nebyl dostupný monitorovací systém.

Díky bateriím může zasahující personál na displeji sledovat důležité parametry až tři dny. V Temelíně mají takových kufříků devět a byly pořízeny v rámci zátěžových testů po událostech ve Fukušimě a ČEZ přišly na necelý půlmilión korun.

Jak připomněl mluvčí JETE  Marek Sviták, jednalo se už o třiatřicátou prověrku a ta letošní byla svým rozsahem vůbec největší v historii. Navíc byla elektrárna hodnocena podle nových pravidel, které Světové sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO) přijalo v reakci na události ve Fukušimě.

Nový formát prověrek hodnotí elektrárnu jako celek a závěrečná zpráva bude proto k dispozici začátkem příštího roku. Dosud se WANO zaměřovalo především na jednotlivé oblasti spojené s provozem jaderné elektrárny. Do Temelína se mezinárodní experti vrátí za dva roky, aby zkontrolovali, jak s jejich závěry pracovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám