Hlavní obsah

Statisícům aut v depozitu hrozí likvidace

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé, kteří si nechali své auto před 30. červnem 2013 dočasně vyřadit z provozu, mají nyní poslední šanci, jak své vozidlo zachránit. Pokud na příslušném úřadě do 31. prosince nenahlásí, kde se vozidlo nachází a jaký je účel jeho využití, pak auto automaticky zanikne a už nikdy nebude možné s ním jezdit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle informací ministerstva dopravy (MD) vlastníci aut v depozitu se splněním této povinnosti nijak nespěchají.

Od poloviny listopadu do začátku prosince se na městské či obecní úřady dostavilo nahlásit požadované údaje jen asi 15 tisíc lidí.

Snaha vyčistit registr

„Administrativní zánik vozu se tak stále ještě může dotknout až 250 tisíc vozidel. Doporučuji proto, aby řidiči nahlášení údajů neodkládali na poslední prosincové dny a stihli si věc vyřídit ještě před začátkem vánočních svátků,“ upozorňuje ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Zmíněná povinnost vyplývá z novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, která nabyla účinnosti letos 1. ledna. Jejím cílem je vyčistit registr vozidel od těch nepoužívaných. Letos v červenci tak bylo zahájeno řízení na vyřazení z evidence zhruba 680 tisíc aut v takzvaném polopřevodu, která původní majitelé odhlásili, ale ti noví je do 30. června nepřihlásili. Nyní totéž čeká vozidla v depozitu, jejichž majitelé potřebné údaje do Silvestra nenahlásí.

Majitelé do depozitu dávají vozidla zpravidla proto, aby se vyhnuli placení povinného ručení. Častým případem jsou kombajny nebo jiné sezónní zemědělské stroje, které se využívají jen dva nebo tři měsíce v roce.

Dalšími běžnými příklady uložení vozidla do depozitu jsou podle úředníků situace, kdy majitel vozu přechází od jedné pojišťovny ke druhé či se snaží obcházet zaplacení ekologické daně, kterou by musel za likvidaci auta jinak zaplatit.

Do depozitu i na neomezenou dobu

Kromě vozidel dočasně vyřazených z databáze před 30. červnem 2013 se nynější ohlašovací povinnost na úřadech týká i těch vozů, které byly do depozitu uloženy po tomto datu.

„Pokud teď jejich majitelé do 31. prosince úředníkům požadované informace nesdělí, čeká je pokuta až 50 tisíc korun. Tato vozidla však na rozdíl od těch uvedených do depozitu před 30. červnem 2013 automaticky nezaniknou,“ vysvětluje mluvčí MD Tomáš Neřold.

Jak mluvčí informoval, novela zákona o provozu na pozemních komunikacích nepřinesla řidičům jen novou povinnost nahlásit po roce umístění vozidla v depozitu místo a účel jeho využití. Mají teď totiž i možnost, aby si lhůtu jeho dočasného vyřazení z provozu prodloužili po splnění uvedené povinnosti na neomezeně dlouhou dobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát vymaže z registru auta v polo převodu

Auta v takzvaném polo převodu v polovině příštího roku stát vymaže z Centrálního registru vozidel a už nepůjdou znovu přihlásit. Týká se to zhruba čtvrt...

Výběr článků

Načítám