Hlavní obsah

Akcie ČEZ padají k desetiletým minimům. I kvůli dlouhé odstávce Dukovan

Novinky, Tomáš Volf

Akcie největší české energetické firmy ČEZ v úterý před 17. hodinou klesaly o 4,7 procenta na 429 korun. Blíží se tak desetiletému minimu 421 korun ze září 2013. Dlouhá neplánovaná odstávka tří ze čtyř bloků Dukovan kvůli problémům při kontrole svarů firmu podle analytiků letos připraví o miliardy korun.

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Na nejaderné části Elektrárny Dukovany pokračují v těchto dnech práce na opravách a kontrole svarů, kvůli nimž jsou od září odstaveny tři ze čtyř bloků elektrárny (snímek je z 3. prosince).

Článek

Ještě letos na jaře se akcie ČEZ prodávaly za více než 650 korun na akcii.

„Akcie ČEZ jsou v poslední době v nemilosti investorů právě kvůli problémům v Dukovanech, které mimo jiné stály za listopadovým snížením celoročního cíle managementu,“ uvedl analytik Komerční banky Josef Němý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V posledních dnech včetně úterý se k tomu přidává tlak na pokles všech firem, jejichž hospodaření významně ovlivňuje vývoj cen komodit. Ty reagují negativně na výsledek zasedání OPEC a zpomalení čínské ekonomiky,“ dodal.

Falšované snímky svarů

Jaderná elektrárna Dukovany dodává zhruba pětinu elektrické energie spotřebované v Česku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny akcií ČEZ

Od 19. září dodává proud do sítě jen jeden ze čtyř dukovanských jaderných bloků, konkrétně ten čtvrtý. Tři jsou mimo provoz kvůli kontrole svarů na potrubí. Ty předtím pro ČEZ prováděla firma Tediko, ovšem některé kontrolní snímky nebyly kvalitní a v několika případech je firma nahradila záběry z jiného místa - kvůli tomu s ní ČEZ ukončil spolupráci a podal trestní oznámení. Nyní všechny svary tří bloků prověřuje znovu. Jedná se o tisíce snímků.

Z odstavených bloků by chtěl ČEZ nejméně jeden zprovoznit do konce roku, u všech tří ale letos potřebné práce udělat nestihne. Přesné termíny ukončení odstávek ještě stanoveny nebyly, vyplývá z údajů, které ČTK poskytl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Přijde o miliardy zisku

„Na úrovni čistého zisku bude ČEZ odstávka Dukovan stát zhruba čtyři miliardy korun,“ odhaduje analytik J a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr. Podle analytika Patria Direct Tomáše Sýkory půjde o dvě až tři miliardy z čistého zisku. ČEZ samotný chce ušlý zisk zveřejnit až po ukončení odstávky. Že se bude konečné číslo podobat odhadu analytiků, ale už naznačily čtvrtletní výsledky v listopadu. [celá zpráva]

Hospodaření ČEZ mají vylepšit 3,8 miliardy za vratky daní z emisních povolenek od státu, nicméně propadu akcií tento mimořádný příjem nedokázal zabránit. [celá zpráva]

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Na nejaderné části Dukovan pokračují v těchto dnech práce na opravách a kontrole svarů, kvůli nimž jsou od září odstaveny tři ze čtyř bloků elektrárny (snímek je z 3. prosince).

Podle Šnobra by kvůli pochybení měly padat v ČEZ manažerské hlavy. „Je to fatální selhání, které lze těžko zahladit podáním trestního oznámení nebo potrestáním někoho na nižší úrovni v ČEZ. Toto by skutečný vlastník neměl nechat bez odezvy, jenže vlastníkem je bohužel stát, který jak se ukazuje má jiné zájmy než funkční společnost a velké finanční ztráty mu evidentně vůbec nevadí,“ řekl Novinkám Šnobr.

„V případě, že dozorčí rada zjistí manažerská pochybení, bude požadovat po představenstvu vyvození odpovědnosti konkrétních osob,“ řekla již dříve serveru HlidacíPes.org Kateřina Vaidišová z tiskového odboru ministerstva financí. O zvažovaných personálních krocích ale v úterý neměla informace.

Na otázky Novinek ohledně případného postihu manažerů zatím nereagovali ani mluvčí ČEZ a Dukovan.

Úřad má připravené trestní oznámení 

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová pro týdeník Respekt uvedla, že nevylučuje podání trestního oznámení kvůli zanedbání bezpečnosti. Kritizovala, že ČEZ nechal důležité kontroly na externí firmě.

„Úřad zhodnotil a nadále v rámci kontroly prověřuje stav svarů na vybraných zařízeních. Trestní oznámení je připraveno k odeslání,“ potvrdil Novinkám ředitel sekce jaderné bezpečnosti Zdeněk Tipek.

„SÚJB situaci na všech blocích hodnotí a kontroluje, a pokud dojde k názoru, že některý z odstavených bloků nemůže být bezpečně spuštěn a provozován, vydá opatření v rámci správního řízení, kterým spuštění ČEZu zakáže,“ dodal.

Šnobr upozorňuje na to, že ČEZ se dostal do problémů v nejméně vhodnou dobu, kdy žádá o desetileté prodloužení licence. (Konkrétně u prvního bloku. Ten po výměně paliva stojí také kvůli kontrole svarů, která již je téměř hotová.)

„Paní předsedkyně Drábová varovala ČEZ už více než rok dopředu, že tomu procesu nevěnuje dostatečné úsilí.  Přesto se stalo, že ČEZ nebyl schopen si udělat domácí úkoly,“ dodal Šnobr.

Reklama

Související články

Temelín vyrobil v říjnu nejvíc elektřiny

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny za svou historii. Dosáhla 1,627 miliardy kilowatthodin (kWh), což by jihočeským...

Výběr článků

Načítám