Hlavní obsah

Nezaměstnanost se drží těsně pod šesti procenty

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku zůstala v listopadu na 5,9 procenta. Na tuto úroveň se v říjnu dostala po třech měsících poklesu. Nezaměstnaných je 431 364 lidí. Oznámil to v úterý Úřad práce ČR. Česká nezaměstnanost je mezi nejnižšími v EU.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

Zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím úřadů práce v listopadu celkem 105 049 volných pracovních míst.

V mezinárodním srovnání se ČR drží dlouhodobě pod evropským průměrem. V říjnu měla druhou nejnižší nezaměstnanost po SRN.

Situaci na trhu práce podle statistiků ovlivnilo postupné ukončování sezónních prací především ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, těžbě či turismu, což je pro toto roční období charakteristické. S příchodem zimy také klesá zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce a ve vyšším počtu přicházejí na pracovní úřad živnostníci, kteří podnikali v tzv. sezónních odvětvích.

Foto: David Ryneš, Novinky

„Přesto jsme ale zaznamenali méně uchazečů, kteří se hlásili do evidence, než ve stejném období v předchozích letech. Česká ekonomika je v dobré kondici,“ uvedla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Chybí technické profese a řidiči

„V nadcházejících měsících nezaměstnanost pravděpodobně, s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou, poroste. V meziročním srovnání by ale měla zůstat na nízkých hodnotách,“ očekává.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (2,5 procenta), Rychnov nad Kněžnou (2,8 procenta) a Mladá Boleslav (3,4 procenta).

Nejvyšší byla naopak v okresech Most (11,2 procenta), Karviná (10,9 procenta) a Bruntál (10,7 procenta).

Největší zájem mají zaměstnavatelé nadále o technické profese nebo řidiče nákladních automobilů či autobusů. Zde mají firmy naopak problém sehnat kvalifikované lidi s praxí.

V listopadu se začal také projevovat rozjezd zimní sezóny v horských střediscích, kdy zaměstnavatelé hledají ve větší míře trenéry a instruktory lyžování, uvedl úřad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám