Hlavní obsah

Korejci nabízejí Česku dostavbu jaderných elektráren a vrtulníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Korea nabízí Česku dostavbu jaderných elektráren nebo vojenské vrtulníky. Česká republika by v zemi mohla naopak uspět při dodávkách vyspělých technologií, jako jsou třeba nanotechnologie. Po vzájemném jednání a po jednání delegací obou zemí v Praze to řekli jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje a český prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Česko-korejské podnikatelské fórum za účasti jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje a prezidenta Miloše Zemana se konalo v Praze.

Článek

Oba státníci ve středu také podepsali několik memorand, která mají usnadnit spolupráci ve vědě, kultuře, zdravotnictví a průmyslu.

Český prezident zmínil, že Česko by mohlo na korejský trh dodávat například elektronové mikroskopy. Věří také v uplatnění dalších českých výrobků. Prezidentka Pak dodala, že spolupráce Česka a Koreje by se mohla prohloubit v oblasti investic, jaderné energie, obranného průmyslu a také vědy a výzkumu.

O dostavbu Temelína se zajímá korejská společnosti Kepco. Pokud bude vyhlášen nový tendr na jeho dostavbu, firma se do něj jistě přihlásí, napsal již loni deník The Korea Times.

Zástupci obou zemí už v roce 2014 na jaderném fóru podepsali Memorandum o porozumění, které ustavuje spolupráci v jaderném sektoru.

Třetí největší zahraniční investor

Obsahem memoranda, které spadá do gesce vicepremiéra pro vědu a výzkum a inovace Bělobrádka, je spolupráce v oblasti informatiky a komunikačních technologií. „V ICT si s Koreou máme co nabídnout, spolupracovat chceme například na vývoji nových digitálních řešení a služeb, satelitní komunikace nebo ochraně dat a kybernetické bezpečnosti,” komentoval podpis memoranda. Za korejskou stranu memorandum podepsal korejský ministr vědy Čche Jang-heem.

„Pana ministra jsem upozornil také na naše špičková vědecko-výzkumná centra vybavená unikátními přístroji, která jsou otevřena zahraniční spolupráci,” dodal vicepremiér. Dalšími oblastmi, v nichž by Česko a Jižní Korea mohly spolupracovat, jsou například bio- a nanotechnologie.

Společnosti z Jižní Koreje, kterou letos navštívil premiér Bohuslav Sobotka, do Česka podle CzechInvestu zatím v 29 projektech investovaly přes 76 miliard korun, díky kterým podle agentury vzniklo či do budoucna vznikne téměř 12 tisíc nových pracovních míst. Korea je třetím největším zahraničním investorem v Česku po Německu a Japonsku. Mezi největší korejské investice v Česku z poslední doby patří Nexen Tire a Hyundai Mobis. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám