Hlavní obsah

Silniční daň pro všechny v Česku nehrozí, ujišťuje Ťok

Novinky, tov

Silniční daň pro všechny osobní automobily v České republice nebude, protože nemá v současnosti žádné opodstatnění. Uvedl to ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v reakci na spekulace některých médií, že vládou schválený materiál ministerstva průmyslu a obchodu nazvaný Národní akční plán čisté mobility takovou silniční daň zvažuje.

Foto: Petr Janiš, Právo

Kolony na Jižní spojce v Praze

Článek

Ministerstvo dopravy sice dostalo za úkol zpracovat analýzu současných forem zpoplatnění i ve srovnání s ostatními zeměmi, které silniční daň pro všechna osobní auta mají, nesouhlasí ale s tím, že by to snad znamenalo, že takovou daň podporuje.

„Silniční daň pro všechna osobní auta nebude, nemá v současnosti žádné opodstatnění,” uvedl ministr dopravy Dan Ťok. Dodal, že je zásadně proti jakémukoliv zvyšování daní a ekologicky šetrná vozidla je možné podporovat i jinak.

Silniční daň v současnosti platí jen firmy. O možném zavedení nové daně pro všechny majitele aut informovala jako první Česká televize a iDnes.cz. S návrhem posoudit zavedení silniční daně, které je uvedené v materiálu, přišlo Sdružení automobilového průmyslu. Podle něj je to věc, která v zahraničí „dobře funguje”.

Na Twitteru na to vzápětí reagovali někteří opoziční politici.

Národní akční plán čisté mobility uvažuje o možnostech takových motivačních opatření, která mají přilákat potenciální uživatele vozů na alternativní paliva a alespoň částečně vykompenzovat jejich vyšší pořizovací hodnotu.

„V úvahu připadá například úleva z placení dálniční známky, bezplatné parkování nebo využití pruhů pro autobusy a taxi,” uvedlo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám