Hlavní obsah

Firma bez povolení vykácela sjezdovku v Beskydech. Dostala pokutu 3,2 miliónu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nepovolené vykácení lesa pro novou sjezdovku v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku dostala společnost Capital group Service se sídlem v Praze pokutu 3,2 miliónu korun. Informovala o tom na svém webu Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Nelegálně vykácený les kvůli sjezdovce

Článek

Firma, po jejímž jednateli Radomíru Prusovi pátrá policie kvůli podezření z dotačních podvodů, tvrdila, že kácela les napadený kůrovcem. Lyžařský areál Armáda je mimo provoz a podle informací ČTK ani letos sjezdovky v provozu nebudou.

"Společnost ve druhém pololetí roku 2012 vykácela lesní porosty na souvislé ploše o výměře přibližně 1,5 hektaru, a to včetně porostů mladších než 80 let," uvedl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě.

Prý hubili kůrovce

Podle Kozubka firma kromě samotného kácení také vyfrézovala pařezy a provedla terénní úpravy. Vše v ochranném pásmu CHKO Beskydy. "Tím vytvořila podmínky nejenom pro působení vodní eroze a škodlivých činitelů, ale neoprávněně také využívala lesní půdu k jiným účelům," doplnil.

Firma už dříve obvinění označila za nesmyslná. "Co se týče toho kácení, je to normální kůrovcová těžba, kterou jsem naopak povinen dělat. Pokud ji nebudeme provádět jako firma, tak dostaneme půl miliónu pokuty," řekl Prus ČTK v únoru roku 2013.

Utekl na Seychely

O dva měsíce později na něj policie vydala mezinárodní zatykač. Souvisí s údajnými dotačními podvody se škodou okolo 300 miliónů korun. "V tomto případě už byla podána obžaloba. Krajský soud v Ostravě ji ale vrátil k došetření. Proti tomu jsme se odvolali. Vrchní soud v Olomouci o odvolání rozhodne pravděpodobně do konce roku," řekl ČTK žalobce Karel Kalda.

Podle něj se Prus zdržuje na Seychelách. "Tvrdí to obviněný i jeho obhájce," řekl Kalda. Aktuální vyjádření Pruse k udělené pokutě se proto nepodařilo získat.

Nelegální zásah společnosti Capital group Service je podle inspekce závažný také tím, že se před ním neuskutečnil proces EIA, tedy posouzení vlivu stavby na životní prostředí, nebylo vydáno ani žádné z příslušných povolení orgánu státní správy lesů, Správy CHKO Beskydy a stavebního úřadu. "Část zásahu navíc pachatel realizoval v územním systému ekologické stability - ve funkčním regionálním biokoridoru a v regionálním biocentru Smolkov," dodal ředitel inspekce Erik Geus.

Reklama

Výběr článků

Načítám