Hlavní obsah

Německá ekonomika roste o 1,8 procenta. I kvůli výdajům na uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 1,8 procenta. Znamená to zrychlení oproti druhému kvartálu, kdy největší evropská ekonomika rostla meziročně o 1,6 procenta. Vyplývá to z úterní konečné zprávy spolkového statistického úřadu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Na ilustračním snímku otevření vánočních trhů v Berlíně

Článek

K hlavním impulzům růstu německé ekonomiky patřily ve třetím čtvrtletí růst spotřeby domácností a vyšší státní výdaje na uprchlíky. Zahraniční obchod naopak růst brzdil, uvedli statistici.

Soukromá spotřeba se ve třetím čtvrtletí zvýšila proti předešlému kvartálu o 0,6 procenta. Veřejné výdaje stouply o 1,3 procenta, což představuje největší nárůst od začátku roku 2009. Domácí poptávka jako celek tak zvýšila celkový růst HDP o 0,7 procenta.

"Svou úlohu zde pochopitelně hrají náklady na uprchlíky," uvedl podle agentury Reuters nejmenovaný činitel statistického úřadu.

Výkon ekonomiky naopak brzdil zahraniční obchod. Slábnoucí poptávka v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích totiž vedla k tomu, že vývoz z Německa rostl pomaleji než dovoz do země.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých podniků. Loni stoupla o 1,6 procenta. Pro letošní rok vláda v Berlíně počítá s hospodářským růstem o 1,7 procenta.

Reklama

Související články

Česko je v růstu ekonomiky premiantem EU

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí opět patřila k nejrychleji rostoucím v celé Unii a její meziroční růst byl nejvyšší z 21 zemí EU, které dosud své...

Výběr článků

Načítám