Hlavní obsah

Rusové postaví jadernou elektrárnu v Egyptě. Jde o největší projekt od Asuánské přehrady

Moskva a Káhira ve čtvrtek podepsaly smlouvu o výstavbě první jaderné elektrárny v Egyptě. Podle mluvčího ruské jaderné korporace Rosatom se její dokončení předpokládá do roku 2022. Rusko zároveň poskytne Egyptu půjčku na pokrytí nákladů na výstavbu, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Slavnostní podpis smlouvy o stavbě jaderné elektrárny mezi Ruskem a Egyptem

Článek

Jaderná elektrárna by měla být postavena na severu Egypta v oblasti ad-Dabá. Egypt zde plánoval výstavbu takového zařízení již na začátku 80. let za vlády tehdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Po jaderné havárii v Černobylu v roce 1986 byl ale egyptský projekt přerušen a k jeho realizaci nedošlo.

Podle šéfa ruské jaderné korporace Rosatom Sergeje Kirijenka půjde o elektrárnu se čtyřmi bloky, každý s výkonem 1200 megawattů (pro srovnání, Temelín má dva bloky o výkonu 1055 MW). Egypt se díky ní stane "regionálním lídrem" v této technologii a jedinou zemí v regionu s elektrárnou nové generace, citovala Kirijenka agentura AFP.

Egypt bude splácet 35 let

Stavba elektrárny asi 130 kilometrů jižně od Káhiry „je největším společným projektem od stavby Asuánské přehrady a píše novou kapitolu ve vztahu obou zemí,“ řekl Kirijenko.

Předběžnou dohodu o stavbě jaderné elektrárny podepsal ruský prezident Vladimir Putin se svým egyptským protějškem letos v únoru. Celková hodnota kontraktu podle Reuters není známa. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí řekl, že půjčku bude země splácet 35 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám