Hlavní obsah

Za přidání vody nebo cukru do vína má hrozit pokuta až 50 miliónů

Novinky, tov

Vinařům a distributorům mají za pančování vína hrozit pokuty až ve výši 50 miliónů korun. Navrhuje to novela vinařského zákona, kterou do vlády předloží ministerstvo zemědělství. Dosud byla maximální pokuta pět miliónů, nejvyšší loni udělená byla 1,3 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zvednutí maximální výše pokuty za falšování vína je jedním z mnoha opatření, která novela navrhuje. Dalšími jsou třeba kontrolní pásky na sudech s vínem nebo povinnost dovozců nahlásit státu do 12 hodin dovoz vína, které pak budou muset nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. Sudové víno by nově nesměly prodávat trafiky.

Kontroly loni zjistily, že třetina sudového vína je pančovaná. Letos Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že ze 732 odebraných vzorků sudového vína nevyhovovala třetina.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Novela poprvé definuje falšování vína. Půjde například o přilití vody nebo alkoholu či o obohacení vína cukrem.

„Maximální pokuta padesát miliónů korun by měla platit pro firmy i jednotlivce,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Sankce při horní hranici této sumy by mohla padnout, jen kdyby firma víno falšovala opakovaně a ve velkém množství (stovky hektolitrů).

Nejvyšší udělené pokuty v oboru víno v roce 2014
FirmaPokuta
ALKONE a.s., Praha 11 290 000
VÍNO - VÍN Morava, s.r.o., Brno1 200 000
České vinařské závody a.s., Praha900 000
Vinařství Mutěnice, s.r.o., Mutěnice900 000
Zdroj: SZPI

„Novelu předložíme vládě v nejbližších týdnech, rádi bychom, aby po projednání v parlamentu začala platit ve druhém čtvrtletí 2016,“ dodal Jordán.

Pokuty ukládá SZPI. Ta postihovala výše zmíněné postupy při falšování vína i dosud, i když nebyly přímo jmenované v zákoně. Pokuty byly ale většinou výrazně nižší, než možných pět miliónů.

„V loňském roce jsme udělili kvůli nedostatkům při kontrole vína celkem 213 pokut 16,8 miliónu korun,“ řekl Novinkám mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Nejvyšší pokutu dostala loni firma Alkone z Prahy - 1,29 miliónu korun.  Pokutu 1,2 miliónu korun dostala firma Víno-Vín Morava z Brna, třetí a čtvrtou nejvyšší pokutou bylo 900 tisíc pro firmy České vinařské závody z Prahy a Vinařství Mutěnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám