Hlavní obsah

Procento nejbohatších vlastní polovinu světového bohatství

Novinky, Tomáš Volf

Celou polovinu světového bohatství vlastní pouhé procento nejbohatších, uvedla v aktuální studii banka Credit Suisse. Mezera mezi bohatými a chudými se stále zvětšuje a je největší od roku 2000, kdy banka data začala sledovat, uvedl server International Business Times.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrné bohatství na obyvatele 2015

Článek

Majetková propast mezi nejbohatšími a nejchudšími je nyní podle autorů studie 2015 Credit Suisse Global Wealth Report „možná největší za téměř sto let“. Naopak chudší polovina světa drží pouhé jedno procento jeho aktiv. Že se tato hranice přibližuje, uvedla banka už v loňské studii.

K prohlubování rozdílů přispívá to, že už od roku 2008 roste podíl finančních aktiv (například akcií) na celkovém objemu bohatství. Větší objem finančních aktiv přitom vlastní právě ti nejbohatší, třeba majitelé velkých firem. U průměrně bohatých či chudších obyvatel tvoří většinu majetku obvykle nemovitosti, úspory v hotovosti nebo auto.

Celkový objem světového bohatství banka vyčíslila na 250,1 biliónu dolarů. Proti loňsku se jedná o pokles o 12,4 biliónu dolarů, toto číslo ale výrazně ovlivnilo posílení americké měny. Počítáno ve stálých cenách by šlo o růst o 13 biliónů dolarů.

Nejvíc ztrácí Ukrajina

Posílení dolaru nejvíce zasáhlo evropská aktiva, kde při přepočtu z oslabeného eura na dolar činil pokles 10,7 biliónu dolarů.

Na první příčce nejbohatších zemí se drží Spojené státy, proti loňsku si vedle USA polepšila jen Čína a Saúdská Arábie. Nejvíce si pohoršily naopak Ukrajina (proti loňsku pokles o víc než 40 procent), Rusko a Brazílie.

Na jednoho obyvatele světa připadá v průměru 52 400 dolarů (1,25 miliónu korun), mezi zeměmi a kontinenty jsou ale propastné rozdíly, jak je vidět z mapy u článku. Například ve většině zemí Afriky nebo Indii je průměrné bohatství na hlavu nižší než pět tisíc dolarů (pod 120 tisíc korun).

Bohatství Česka studie přímo nevyčíslila, v přepočtu na hlavu jsou podle ní Češi na podobné úrovni jako Maďaři nebo Estonci a jsou o něco chudší než Řekové, Portugalci nebo Slovinci. Průměrné bohatství Čechů se pohybuje mezi 25 tisíci dolary (596 tisíc korun) a sto tisíci dolary (2,4 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám