Hlavní obsah

Akcie Volkswagenu letí dolů po skandálu s falšováním údajů o emisích

Akcie německé automobilky Volkswagen zahájily pondělní obchodování na německé burze propadem o téměř 20 procent a zaznamenávají nejhlubší jednodenní ztrátu za víc než šest let. Trh reagoval na páteční obvinění amerických úřadů, podle nichž společnost falšovala u řady vozů údaje o toxických emisích a hrozí jí pokuta až 18 miliard dolarů.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Bílá čára ukazuje vývoj cen akcií VW za poslední měsíc.

Článek

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) mateřskou společnost české automobilky Škoda Auto obvinila, že do řady modelů dieselových vozů značek VW a Audi instalovala software umožňující skrýt při testování skutečnou hladinu vypouštěných emisí, která je během jízdy mnohonásobně nad stanovenými limity v USA. [celá zpráva]

Volkswagen musí kvůli tomu stáhnout z amerického trhu do servisů půl miliónu aut a hrozí mu pokuta v úhrnné částce až 18 miliard dolarů (431 miliard Kč). Firma již sdělila svým americkým dealerům, aby zastavili prodej některých dieselových vozů.

Šéf VW případu lituje

Šéf skupiny Martin Winterkorn v nedělním prohlášení uvedl, že celého případu „hluboce lituje".

„Osobně je mi hluboce líto, že jsme narušili důvěru našich zákazníků a veřejnosti," citovala Winterkorna agentura Reuters. ”Netolerujeme a nebudeme tolerovat porušování žádných našich vnitřních předpisů ani zákonů," dodal šéf skupiny. Automobilka podle něj spolupracuje s americkými úřady.

„Tato katastrofa překonává všechna očekávání," řekl agentuře Reuters Ferdinand Dudenhöffer, který vede Středisko automobilového výzkumu při Duisburgsko-essenské univerzitě.

Skandál s utajovanými emisemi sráží největší evropskou automobilku do nových problémů. Na jaře skupina zažila střet v nejvyšším vedení, kdy se předseda dozorčí rady Ferdinand Piëch snažil odstavit generálního ředitele Martina Winterkorna, nakonec byl ale nucen sám odstoupit. Volkswagen chtěl rozptýlit pochybnosti o funkčnosti svého vedení na pátečním zasedání dozorčí rady, kde se má rozhodnout o plánu nové organizační struktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám