Hlavní obsah

Firma Hamé nabízí ubytování a práci syrským uprchlíkům, podle ní si azyl zaslouží

– Praha

Potravinářská firma Hamé nabízí zajištění ubytování a práci ve svých závodech pro zhruba deset syrských rodin. V budoucnu by se počty mohly zvýšit, uvedla v pondělí společnost v tiskové zprávě. Syřané si podle firmy azyl v Česku zaslouží.

Foto: hame.cz

Výrobní závod Hamé v Babicích

Článek

„Situace v Sýrii je tragická, je to zcela rozvrácená země plná utrpení. Přitom Sýrie patřila v regionu k relativně vyspělým a kulturním zemím se vzdělaným obyvatelstvem. Jestli si někdo zaslouží azyl a život v relativně bohaté, a hlavně bezpečné zemi, jako je Česko, tak jsou to Syřané," uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

„Vždy stojíme o lidi, kteří jsou ochotni a schopni dobře pracovat. A navíc si myslíme, že současnou migrační krizi v Evropě nezvládnou řešit jen vlády a politici, je to věcí nás všech a soukromé firmy mohou výrazně pomoci," dodal Štrupl.

Podle prezidenta Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka Hamé prokazuje, že činy jsou nyní důležitější než slova.

„Nepochybně to celá řada pozorovatelů odsoudí jako marketingový tah, ale ruku k dílu již nepřiloží,” řekl.

Pokud by další firmy a organizace zareagovaly podobně, tak jakkoli to není systémové, je to alespoň nějaké řešení, doplnil. O dalších firmách ale zatím neslyšel.

Na ministerstvu padesát nabídek

Ministerstvo vnitra v pondělí sdělilo, že zatím eviduje zhruba 50 nabídek, které se týkají zejména bydlení, zaměstnání, tlumočení či materiální pomoci pro uprchlíky.

Vnitro kromě toho zaznamenává také zájem lidí, kteří chtějí pomoci přes neziskové či nevládní organizace.

„Nejčastěji se v těchto případech jedná o nabídky materiální pomoci ve formě oblečení, potravin, balené vody, hygienických potřeb či hraček,” sdělila Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Azyl v ČR chce šest desítek Syřanů

O azyl v Česku letos požádalo asi 60 Syřanů. Policisté přitom od června zadrželi v ČR zhruba 2500 uprchlíků, kolem poloviny z nich právě z válkou zmítané Sýrie. [celá zpráva]

Většina z nich směřuje do Německa nebo dalších zemí západní Evropy.

Hamé má v Česku sedm výrobních závodů, po jednom v Rumunsku, na Slovensku a v Rusku. Firmu vlastní islandsko-lotyšský fond Nordic Partners. V letošním prvním pololetí Hamé meziročně zvýšilo tržby o 14 procent na 2,9 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám