Hlavní obsah

Spotřeba elektřiny ve vedrech roste až o 40 procent

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úmorná vedra, která Českou republiku trápí už několik týdnů a budou pokračovat i v příštím týdnu, se brzy projeví na účtech za elektřinu. Její spotřeba při zvýšených teplotách totiž dramaticky roste. Oproti loňskému roku zaplatí některé domácnosti až o 40 procent více. A to přesto, že i loňský rok byl teplotně nadprůměrný.

Foto: Profimedia.cz

Vyšší spotřeba elektřiny je zejména u rodin, které bydlí v domech nebo větších bytech a používají klimatizaci.

Článek

Ve srovnání s teplotně normálním rokem tak za letošní léto lidé spotřebují až o polovinu více elektřiny. To znamená, že zaplatí jen za červenec a srpen i o stovky korun za proud navíc. Právu to potvrdil mluvčí společnosti Centropol Ladislav Šticha.

„V některých dnech se spotřeba elektřiny u domácností téměř vyrovnala zimnímu období. Vyšší spotřebu zaznamenáváme zejména u rodin, které bydlí v domech nebo větších bytech a používají klimatizaci,“ řekl Šticha.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na vysoké částky na fakturách se musí připravit i firmy nebo státní instituce. „K pomyslným rekordmanům v růstu odběru patří například Krajské ředitelství Policie ČR v Pardubickém kraji, jehož spotřeba se zvýšila proti loňsku o 37 %, Zoologická zahrada v Ústí nad Labem s nárůstem o 32 % nebo nemocnice ve Frýdku-Místku, kde spotřeba vzrostla o 14 %. Hlavním zdrojem zvýšené spotřeby jsou klimatizace a chladírenská zařízení,“ uvedl Šticha.

Vychlazení operačních sálů

Právě nemocnice a další zdravotnická zařízení patří podle něho k budovám, kde vysoké teploty mohou způsobit velké problémy. „Při tropických teplotách jsme se museli postarat o vychlazení zejména operačních sálů a prostor s vážně nemocnými pacienty. Vyšší spotřeba se projevila také při chlazení zázemí informačních technologií,“ uvedl mluvčí pražské Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže spotřeba meziročně roste i díky růstu ekonomiky.

Vedra a s nimi spojené sucho zastavily podle Štichy před několika týdny většinu turbín na vodních elektrárnách a škody provozovatelů jdou do desítek miliónů korun. Pokles výroby elektřiny zaznamenávají i fotovoltaické elektrárny, které paradoxně při velkých vedrech vyrábějí méně elektřiny než za chladnějších dní.

„Fotovoltaické panely mají svá specifika. Maximální výkon podávají ve slunečném, ale chladnějším dni. Teploty nad třicet stupňů jim spíše vadí,“ řekl Právu Jiří Gavor ze společnosti ENA.

Reklama

Výběr článků

Načítám