Hlavní obsah

Češi se kvůli práci stěhovat nechtějí. Jedině za násobek mzdy

Novinky, tov

Zatímco v zahraničí není stěhování za prací nic neobvyklého, českým zaměstnancům se taková představa nelíbí. Sedmnáct procent respondentů uvádí, že by nebyli ochotni přestěhovat se ani v rámci kraje, mimo Evropu by za zaměstnáním nikdy neodešlo 70 procent dotázaných. Vyplývá to z výzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ochota Čechů stěhovat se za prací v rámci ČR

Článek

Výzkum se lidí dotazoval, zda by byli ochotní přestěhovat se, pokud by měli v nové práci vyšší plat. V rámci ČR by se nechtělo vůbec stěhovat 27 procent dotázaných. Zvýšení platu o třetinu by přesvědčilo ke stěhování pouhá dvě procenta lidí, přidání o polovinu by stačilo desetině lidí. 28 procent by ke změně bydliště kvůli práci přimělo jedině zdvojnásobení platu.

V průzkumu, který se konal letos na jaře, Češi nejčastěji uváděli, že nechtějí opustit rodinu a přátele. A to ani i v rámci ČR, kde zabere cesta autem mezi městy obvykle jen pár hodin. Mnohým se také nelíbí, že by stěhování zkomplikovalo život dětem.

Do ciziny se nehrnou už vůbec

„Vyšší výdělek sám o sobě velkým impulsem ke stěhování není. Skoro pětina lidí odmítá stěhování za prací i v rámci kraje, což při velikosti České republiky může být maximálně pár desítek kilometrů. Ochota ke stěhování je logicky ovlivněná výškou nabídnuté mzdy. Čím vyšší plat by lidé v novém bydlišti měli, tím spíše by přesun zvažovali,“ komentoval hlavní zjištění výzkumu analytik Home Creditu Michal Kozub.

Ke změně bydliště v rámci kraje by 29 procent respondentů přesvědčilo zvýšení platu o polovinu, čtvrtina by požadovala dvojnásobně vysokou výplatu. „Jak se zvětšuje vzdálenost mezi starým a novým bydlištěm, musel by být zaměstnavatel významně štědřejší, aby zaměstnance ke změně přesvědčil,“ konstatuje Kozub.

Aby se přesunuli do jiné části Česka, musela by se částka na výplatní pásce zvednout trojnásobně – alespoň podle třetiny respondentů. Za hranice by se Češi nehrnuli už vůbec. Pokud se jedná o přesun do jiné evropské země, mají jasno – alespoň trojnásobek platu, nebo zůstávají doma. Žádnou jinou variantu nepřipouštějí.

Zůstávají kvůli rodině i škole

Češi se zároveň projevili jako milující příbuzní a dobří přátelé – polovina jich odmítá stěhování právě kvůli tomu, že se nechtějí odloučit od rodiny a známých. Pro spoustu hlavně mladých rodin je důvodem i blízkost rodiny, která může občas vypomoct při hlídání dětí. Ty jsou důvodem pro dalších 27 procent respondentů.

Rodiče nechtějí brát děti ze současné školy, kde mají své kamarády a přátele. Lpí tak na stávajících vztazích, které nechtějí přetrhat.

„Celých 17 procent respondentů uvedlo, že prostě nemají rádi změny a nesnášejí stěhování. Sami se tím ale připravují o příležitost – zvlášť v regionech, kde nejsou platy příliš vysoké. Za podobnou práci by Češi mohli o pár desítek kilometrů dál získat daleko vyšší plat,“ dodal Kozub.

Anketa

Jste ochotni se stěhovat za prací?
Ano
29,8 %
Ne
70,2 %
Celkem hlasovalo 3672 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám