Hlavní obsah

Dobře prodal firmu, zaměstnancům rozdal milióny

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 27 miliónů dolarů rozdělil mezi zaměstnance turecký majitel a ředitel internetové firmy na rozvoz jídla. Svůj podnik dobře prodal německému investorovi, a tak mohl podarovat všech svých 114 podřízených. Každý dostal v přepočtu 5,8 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Kebab restaurant v Istanbulu. Ilustrační snímek

Článek

„O úspěch jsme se zasloužili všichni dohromady,“ řekl Nevzat Aydin tureckému listu Hürriyet.

Firmu na rozvoz jídla objednané přes web Yemeksepeti založil před patnácti lety. Postupně se vypracovala mezi největší internetové firmy v Turecku a měsíčně dodává přes tři milióny jídel v Turecku, Spojených arabských emirátech, Saúdské Arábii, Libanonu, Ománu, Kataru a Jordánsku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V květnu firmu koupil německý řetězec Delivery Hero za 589 miliónů dolarů (14,4 miliardy korun). Mezi 114 zaměstnanců pak majitel rozdělil 27 miliónů dolarů, na každého tedy připadá 237 tisíc dolarů (5,8 miliónu korun).

Ačkoli jde o malé procento z částky, za kterou firmu prodal, stále jde o velmi štědrou odměnu. Zaměstnanci vydělávali mezi tisícem a dvěma tisíci dolarů měsíčně, takže odměna odpovídá zhruba 150násobku měsíční mzdy a  je o 65 000 dolarů vyšší, než byly loni průměrné roční prémie na Wall Street, píše CNN.

„Někteří jásali, další plakali, posílali děkovné dopisy,“ řekl Aydin. „Ty emoce byly velké, protože jste těm lidem změnil život. Můžou si hned koupit dům nebo auto, což z měsíční mzdy nemohli. Byla to dobrá věc,“ dodal.

Zaměstnanci budou na svého šéfa vzpomínat dobré nejen kvůli penězům. Úspěchu firmy údajně přispělo i to, že se snažil vytvořit kreativní a uvolněné prostředí. Zaměstnanci mohli ve volných chvílích hrát kulečník, stolní tenis nebo sledovat fotbal na obřích obrazovkách. Navázat na tuto tradici slibuje i nový německý majitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám