Hlavní obsah

Rusko chce prý zakázat dovoz rostlinných výrobků z ČR

Moskva
Aktualizováno

Ruské úřady prý připravují varování sedmi evropským zemím včetně ČR, že zvažují zákaz dovozu rostlinných výrobků. Informovala o tom agentura Ria Novosti s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruské veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor. Není však jasné, co přesně se varováním myslí, ani na co konkrétně se má zákaz vztahovat.

Foto: Profimedia.cz

Zákaz by se mohl týkat například dovozu řezaných květin.

Článek

V souvislosti s přibýváním případů výskytu nebezpečných organismů dostanou prý dotčené státy dopis s varováním. Kromě Česka jde také o Slovensko, Polsko, Litvu, Lotyšsko, Německo a Itálii.

Už v pondělí se objevila zpráva, že Rosselchoznadzor vyzval organizaci EU na ochranu rostlin, aby přezkoumala osvědčení týkající se nizozemských květin pro vývoz do Ruska. Země má obavu, aby se na kytkách nedostaly do Ruska nežádoucí organismy.

Vztahy mezi Ruskem a Nizozemím jsou napjaté především kvůli havárií letu MH17 nad Ukrajinou. Většina obětí byli Nizozemci a podle informací, které unikly z vyšetřovací zprávy, jsou za nehodu odpovědní proruští separatisté. [celá zpráva]

Ruský prezident Vladimir Putin v červnu o rok prodloužil zákaz dovozu potravin ze Západu. Moskva tak reagovala na prodloužení sankcí Evropské unie, uvalených na Rusko kvůli anexi Krymu a ruské roli v ukrajinském konfliktu.

Kvůli zákazu v zemi výrazně podražily některé potraviny, které Rusko dováželo, opatření ale dělá problémy i některým evropským zemědělcům, pro něž bylo Rusko velkým trhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám