Hlavní obsah

Řekové zahájili výprodej. K mání jsou pláže, léčebné prameny i vládní letadla

Novinky, tov

Atény mají podle dohody s věřiteli o dalším záchranném programu získat v příštích třech letech z privatizace státního majetku 50 miliard eur (1,35 biliónu korun). Prodávat se Řecko chystá přístavy, letiště, ale také termální prameny nebo olympijský stadión. Píše o tom na webu německý deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Nákladní přístav v řeckém městě Pireus

Článek

Německý list sestavil seznam všeho, co Řecko nabízí k prodeji. Figurují na něm přístavy pro jachty - například ve městě Epidauros nebo na ostrově Hydra. Dále nákladní přístavy ve městech Pireus a Thessaloniki. O ty by měla podle dřívějších informací zájem Čína. Podle informací Bildu Řecko doufá, že by prodejem těchto dvou přístavů mohlo získat kolem 1,6 miliardy eur (43,2 miliardy korun).

Na prodej jsou i některé pláže, jako například Ermioni na poloostrově Peloponés. Dále 14 regionálních letišť na Rhodu, Korfu, či Kosu - dohromady by mohly vynést kolem 1,3 miliardy eur (35,1 miliardy korun).

„Osobní obětí“ hodlá přispět i řecký kabinet. Je připraven prodat dva vládní airbusy v hodnotě 10 miliónů eur (270 miliónů korun). Stát nabídne k prodeji i některé budovy ministerstva kultury, budovy železničních nádraží a nemovitosti v zahraničí, například ve Washingtonu či New Yorku. V nabídce je podle německého listu i 77 tisíc státních pozemků, léčebné termální prameny u Thermopyl a stadión a haly, kde se konala olympiáda v roce 2004.

Na seznamu je také několik luxusních hotelů na ostrově Rhodos a někdejší americká letecká základna Heraklion na Krétě.

Zájem o ostrovy

Již v minulých letech začalo Řecko prodávat menší ostrovy. Jeden měl nedávno zakoupit i americký herec Johnny Depp. Herecký pár Brad Pitt a Angelina Jolie se po nějakém řeckém ostrůvky prý také poohlíží.

Řecko již dříve privatizovalo třetinový podíl ve státní loterijní společnosti OPAP. Část koupili i čeští miliardáři Karel Komárek a Jiří Šmejc.

Pokud budou Atény chtít dosáhnout na zmíněných 50 miliard eur, nezbyde jim podle ekonomů než prodávat další významné podíly ve státních energetických firmách, což Řecko ještě začátkem roku odmítalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám