Hlavní obsah

Řecko bude do roku 2018 potřebovat pomoc 74 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Během následujících tří let bude Řecko potřebovat pomoc ve výši přibližně 74 miliard eur, tedy zhruba dva bilióny korun. Vyplývá to z podkladů Evropské komise, které byly připraveny pro sobotní jednání ministrů financí zemí platících eurem. Ti by měli rozhodnout o dalším osudu tohoto jihoevropského státu. Dokument Mezinárodního měnového fondu (MMF) však hovoří o tom, že celková suma bude ještě o čtyři miliardy vyšší.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Komise vyčíslila, že pro vyrovnání řeckých závazků během následujících tří let bude zapotřebí 81,7 miliardy eur. Z toho úhrady splatné jistiny a úroků budou činit 53,7 miliardy eur, předpokládané úhrady nedoplatků dosáhnou sedm miliard eur, stát bude jako finanční rezervu potřebovat 4,5 miliardy eur a řecké banky budou muset dostat na rekapitalizaci 25 miliard eur.

Na základě předpokládané dohody s Aténami komise odhaduje, že šest miliard vláda získá díky primárním rozpočtovým přebytkům a 2,5 miliardy eur z privatizace státního majetku. Ze zisků dluhopisů vydaných záchranným fondem eurozóny by navíc Řecko, pokud to členské země dovolí, mohlo dostat mimo záchranný program 7,7 miliardy eur.

Větší část pomoci v prvním období programu

Vzhledem k termínům splátek dluhů bude podle komise nutné poskytnout větší část pomoci v prvním období programu. Další průběh uvolňování peněz bude záviset hlavně na tom, jak bude Řecko plnit reformy, a na tom, jak rychle se bude moci země vrátit na trhy dluhopisů, uvedla komise.

Řecká vláda ve čtvrtek předala představitelům eurozóny reformní plán zahrnující tvrdá úsporná opatření, podobná těm, která řečtí voliči v nedělním referendu s velkou převahou odmítli. Řecký parlament v noci na sobotu s přispěním opozice schválil použití návrhů vlády jako základu pro jednání s věřiteli o získání nové finanční pomoci.

Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu podle neoficiálního dokumentu informovaly vlády zemí eurozóny, že "za určitých podmínek vidí návrhy (řeckých úsporných opatření) za základ pro jednání o novém záchranném balíku z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM)". Nyní se navrženými reformami zabývají ministři financí eurozóny.

Anketa

Měli by ministři financí eurozóny důvěřovat řeckým reformním slibům?
Ano, zaslouží si další šanci.
2,5 %
Spíše ano, ale až poté, co začnou sliby skutečně plnit.
3,9 %
Spíše ne, jednání by měla pokračovat.
0,8 %
Ne, Řekové jsou nepoučitelní.
92,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8018 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám