Hlavní obsah

Ne v referendu vám vůbec nepomůže, varují Řeky EU i ECB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů pro finanční pomoc Řecku v nedělním referendu by dramaticky zhoršilo pozici Atén v jednáních o řešení řecké dluhové krize, řekl v pátek předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Evropská centrální banka (ECB) naznačila, že „ano” otevře další pomoc řeckým bankám.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Na plakátu zastánců NE je vyobrazen německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který po Řecích požaduje utahování opasků.

Článek

"Pokud budou Řekové hlasovat 'ne', řecká pozice dramaticky oslabí," řekl Juncker na tiskové konferenci k zahájení lucemburského předsednictví Evropské unie. "Dokonce i v případě, že budou hlasovat 'ano', budou jednání obtížná," dodal. Juncker upozornil, že v současné době věřitelé žádná jednání s Řeckem nevedou.

Řecký premiér Alexis Tsipras přitom vyzývá voliče, aby podmínky věřitelů v referendu odmítli. Tvrdí, že takový výsledek posílí řeckou vyjednávací pozici a pomůže k dosažení lepších podmínek finanční pomoci. Ve čtvrtek Tsipras prohlásil, že čeká uzavření dohody s věřiteli do 48 hodin od nedělního referenda.

Podle šéfa ministrů financí eurozóny Jeroena Dijsselbloema jsou ale tvrzení řecké vlády o blízké dohodě s mezinárodními věřiteli "naprosto falešná". Upozornil přitom, že budoucnost Řecka bude mimořádně složitá bez ohledu na výsledek nedělního referenda.

Za „čisté proklamace” označil Tsiprasova slova o rychlé dohodě po zamítavém referendu i český ekonom Lukáš Kovanda. Řecká jednání s věřiteli se vlekla celé měsíce a jdou v oblasti daní či státních výdajů do takových detailů, že jen velmi těžko padne dohoda do dvou dnů.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Ano Řecku, ano euru, stojí na plakátě

Evropská centrální banka (ECB) by ovšem mohla uvolnit financování pro řecké banky, pokud se Řekové v nedělním referendu vysloví pro přijetí dalších úsporných opatření výměnou za finanční pomoc. Naznačil to v pátek viceprezident ECB Vítor Constancio.

Podle něj spočívá význam referenda v tom, že určí, zda je větší nebo menší šance na dosažení dohody o poskytnutí finanční pomoci Řecku. "Nic jiného pro nás není relevantní," uvedl podle agentury Reuters Portugalec Constancio. "Pokud bude výsledkem 'ne', pak bude složitější k takové dohodě dospět," řekl.

Obdobně další člen Rady guvernérů ECB Josef Bonnici ve čtvrtek řekl, že ECB zohlední výsledek referenda, až bude rozhodovat o případných dalších finančních prostředcích, které drží nad vodou řecké banky. Pro ně je jedinou náhradou za odliv vkladů program nouzového financování. ECB, která rozhoduje o jeho výši, ale od vyhlášení referenda nechává limit tohoto programu beze změn. Předtím pomoc poměrně pravidelně navyšovala.

Tábory jsou vyrovnané

Nejnovější průzkumy veřejného mínění v Řecku ukazují, že referendum bude vyrovnané. Pro návrh věřitelů, který počítá s úspornými reformami, se vyslovilo o něco více lidí než pro opačnou možnost, ukazují výsledky ankety řeckého institutu ALCO. Podle jiného průzkumu pro agenturu Bloomberg News by naopak s nepatrným náskokem zvítězilo "ne". [celá zpráva]

Řecký ministr financí Janis Varufakis tento týden prohlásil, že při vítězství „ano” odstoupí a možná podá demisi celá vláda. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám